sunnuntai 27. tammikuuta 2013

(6) la 26.1. Hard Day with Hertz... (Hurts...?)

USA 6. matkapäivä: lauantai 26.1.

Silver Star- juna jatkaa kulkuaan läpi yön. Minä nukun yläpunkalla verhot auki ja herään muutamaan otteeseen katsomaan ulos. Joskus näen lumisia puita ja ihmettelen, että kuinka etelään pitää oikein mennä, että lumi loppuisi. Joskus näen jonkun pikkukaupungin hiljaiset kadut ja jäässä olevat tiet. Joskus näen pimeällä taivaalla loistavat tähdet ja täysikuun. Muistan jossain vaiheessa miettineeni, että voisin herätä kurkistamaan Savannahin kaupunkia Georgiassa ja saattaa olla, että sen jotenkin näinkin, mutta heräilin aina vaan muutamaksi sekunniksi ja jatkoin taas uniani. Tasainen kiskojen ääni ja junan heiluminen nukuttaa niin mukavasti, eikä unta häiritse yhtään edes lähes taukoamatta soiva junan kumea sireeni. Sireeni soi päivällä ja läpi yön, aina kun edessä on tasoristeys ja niitä tuntuu olevan aivan vieri vieressä..


Paul Ansell's Number Nine - Passenger (Iggy Pop cover)
 "I am a passenger
And I ride and I ride
I ride through the city's backside
I see the stars come out of the sky
Yeah, they're bright in a hollow sky
You know it looks so good tonight
I am a passenger

Oh the passenger
He rides and he rides
He looks through his window
What does he see?
He sees the sided hollow sky
He see the stars come out tonight
He sees the city's ripped backsides
He sees the winding ocean drive
And everything was made for you and me
All of it was made for you and me
'cause it just belongs to you and me
So let's take a ride and see what's mine "


Ennen kuutta nousen lopulta ylös ja järjestelen taas tavarani matkalaukkuun. Nyt vaihdan jo kevyet vaatteet päälle. Ulkona ei ole enää lunta! Billy kiertelee puoli seitsemän jälkeen vaunun käytävällä ja katsoo ovatko kaikki hereillä. Juna jää ratatöistä johtuen Floridan Jacksonvilleen ja matka jatkuu kahdella bussilla: toinen lähteen suoraan etelään West Palm Beachin, Ft Lauderdalen ja Miamin suuntaan ja toinen Orlandon ja Tampan suuntaan. Vaikka juna oli todella pitkä, matkustajia oli junassa kuitenkin melko vähän. Sen huomasi kyllä junassakin: yli puolet makuuvaunuista oli tyhjänä ja ravintolavaunukin oli hyvin rauhallinen ja pöytiä oli vapaana useampia.

Jacksonville, FL
Löydän oman bussini aseman edustalta, annan matkalaukkuni tavaratilaan ja kipuan itse bussiin. Hieman aikataulusta jäljessä bussi lähteen kohti Floridan eteläosia. Ohitamme pian Jacksonvillen keskustan ja saan nauttia todella hienosta auringonnoususta keskustan korkeiden talojen takana. Jatkamme Interstate I-95- tietä eteenpäin lähellä Floridan itärannikkoa. Aika kuluu hyvin vain ikkunasta ulos tuijotellessa, enkä ole vielä lainkaan pitkästynyt tähän pian vuorokauden kestäneeseen matkaan. Melbournessa pidämme puolen tunnin ruokatauon ja suuri osa ihmisistä lähtee hakemaan syömistä muutamasta eri ruokapaiakasta. Minulla on juomista ja syömistä riittävästi tälle matkalle, joten itse jään vain bussin ulkopuolelle nauttimaan auringosta ja lämmöstä!

Amtrakin juna 91... Melbourne, FL
Junan piti olla perillä West Palm Beachilla klo 4.13pm, mutta suoraan ajanut bussi onkin perillä jo melkein viisi tuntia aikaisemmin. Mieitn hetken kolmea vaihtoehtoa: a) Ottaisinko taksin ja ajaisin välillä "kotiin" ja palaisin sitten hakemaan asemalle tilatun vuokra-auton? b) Lähtisinkö kävelemään West Palm Beachin keskustaan ja palaisin hakemaan auton? c) Soittaisinko Hertzille ja kysyisin voivatko he toimittaa auton aikaisemmin. Epäonnekseni valitsen viimeisen vaihtoehdon.

Monin paikoin Yhdysvaltoja kännykkäyhteydet ovat minun kokemuksieni mukaan huonot. Nytkin saan kuunnella rätinää ja ritinää ja pätkivää yhteyttä ja sen lisäksi näppäillä automaatin ohjeiden mukaan numeroita ja minua kytketään eteenpäin sinne ja tänne. Toisella tai kolmannella yrittämällä saan kiinni oikean virkailijan, joka sanoo, että hän yrittää saada auton niin, että se toimitetaan asemalle kahdelta iltapäivällä. Virkailija oli kuitenkin ilmeisesti väärä ja sekaannusta syntyy kiinni menneen toimipisteen ja tämän virkailijan välillä. Näin sen ainakin ymmärrän... Odotan tuon 1,5 tuntia kello kahteen ja sen jälkeen vielä tunnin ja yritän moneen kertaan soitella autovuokraamoon. Minua pompotellaan virkailijalta toiselle, jokainen haluaan tietää nimeni ja varaustunnukseni ja siirtää minut sitten taas eteenpäin. Alan olla todella turhautunut... Viimein todella pitkän yrittämisen jälkeen puhelimessa on selkeä virkailija, joka kertoo, että auto todennnäköisesti toimitetaan alkuperäisen varauksen mukaan kuudelta illalla....

West Palm Beach Amtrak Station, Tamarind Avenue
Hieman happamin mielin kävelen asemalla odottavien taksien luokse ja lähden taksikyydillä "kotiin". Sovin minut tuoneen taksikuskin kanssa, että hän tulee noutamaan minut asuinyhteisön portilta viideltä illalla. Asunnolla onneksi kaikki näyttää olevan hyvin. Paikat ovat kunnossa ja kaikki näyttää siistiltä, eikä pölyäkään ole kertynyt juuri lainkaan. Laitan heti hanat valumaan kuumaa vettä ja tyhjennän lämminvesivaraajan, jossa kolme kuuukautta seisonut vesi alkaakin jo olla aika etovan hajuista. Onneksi viime käynniltä on jäänyt vähän syömistä ja juomista ja kahviakin on kaapissa.

Tri-Rail Train, West Palm Beach, FL
Hieman sovitun ajan jälkeen taksi tulee noutamaan minua asuinyhteisön portilta. Palaan takaisin Tamarind Avenuelle Amtrakin (ja Greyhoundin ja Tri-Railin ja PalmTranin) asemalle odottelemaan jälleen autoa. Kello lähenee kuutta. Kyttään jokaista lähestyvää autoa. Kello tulee kuusi. Ei mitään. Kello tulee 6.15 ja ilta alkaa pimentyä. Näinkö tässä nyt sitten kävi... Enää en ala turhaa ja turhauttavaa puhelinsoittokierrosta vaan palaaan taas taksilla kotiin. Tämä on ollut todella vaikea päivä. Päästyäni asunnolle kirjoitan selvällä suomenkielellä Suomen Hertzille palautetta, josta taitaa aika hyvin ilmetä, että sen kirjoittaja on hieman täkäläisellä kielellä sanottuna "pissed off" Hertzin toimintaan... Tämä autonvuokraus on aiheuttanut paljon päänvaivaa, hukkaan heitettyä odotteluaikaa, rahaa ja edelleenkin olen ilman autoa. Koska olen kuitenkin lomalla, jätän tapauksen ja maksuasiat yms nyt Suomen Hertzin hoidettavaksi ja jatkan asian selvittelyä sitten kun palannut kotiin ja jatkan riitelyä heidän kanssaan Suomessa. (Tämä sotku saatiin lopulta selviteltyä niin, että Hertz lupautui toukokuun alussa palauttamaan minulle yli 700 dollaria ja vielä 60USD:n arvoinen alennuslippu päälle. Olen tyytyväinen tähän lopputulokseen ja tämä jupakka voidaan unohtaa.)

Emerald Isle, WPB, FL
Onneksi minulla on jäänyt pakastimeen pizza ja jotain muutakin syötävää. Ja yksi olutkin jääkaapista löytyy. Olen sen nyt ansainnut. Myös kahvia on vielä aamuksi, joten sen puolesta ei ole mitään hätää, eikä minun tarvitse lähteä hakemaan mitään vajaan parin kilometrin päästä kaupasta. Vaikka Hertzin autovuokraamon vuoksi hukkaan mennyt päivä ja myös rahalliset tappiot harmittavatkin, yritän nauttia illasta asunnolla ja istuskelen parvekkeella melko lämpimässä illassa ja todella väsyneenä käyn jo aikaisin nukkumaan. Kaikki on kuitenkin oikeastaan ihan hyvin, on mukava olla taas täällä ja on hienoa kun päivä on ollut lämmin ja aurinkoinen.

Valokuvat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti