perjantai 25. tammikuuta 2013

(4) to 24.1. Strollin' around the Concrete Jungle

USA 4. matkapäivä: torstai 24.1.

Kylläpäs näinkin viime yönä mukavaa unta... Hmmmmm... Vieläkin tuntuu ihan todelliselta. Neljäs matkapäivä valkenee taas aurinkoisena, mutta kylmänä. Lähden kahdeksan aikaan etsimään aamukahviani ja naureskelen taas itsekseni odottaessani laulavaa hissiä kapeassa rappukäytävässä. Hissin nytkähdellessä natisten hitaasti ylöspäin kohti 8. kerrosta, alkaa jo paria kerrosta alempaa kuulua hissin radio. Tuo rätisevä ja särisevä ääni lähenee ja lähenee ja lopulta näen hissin valot oviristikon läpi.

Kävelen kahville kolmen korttelin päähän 5th Avenuen kulmaan Dunkin' Donutsille. Tilaan medium-kokoisen kahvini ja lämpimän baagelini ja istun pieneen pöyvtää ikkunan viereen. Katselen kiireisiä ihmisiä, joita tulee sisään ja menee ulos jatkuvalla syötöllä. Lueskelen samalla ilmaislehteä ja totean päivän pääuuutisen olevan tänään jättikokoisten limsamukien kieltäminen elokuvissa ja teattereissa ja erilaisissa tapahtumissa. Myös viime päivien pakkaset ovat olleet iso uutisaihe ja lehdissä televisiossa on puhuttu paljon niistä tuhansiosta ihmisistä, jotka ovat edelleen Sandy-myrskyn jäljiltä ilman sähköä ja lämmitystä. Etenkin Rockawayssa tilanne on monilla edelleen huono.

Tänään päätän lähteä retkelle Brooklynin puolelle ja kävellä sieltä Brooklyn Bridgen kautta takaisin Manhattanille. Kävelen taas nurkan taakse 33. Streetin asemalle ja ajan ensin metrojunalla 6 Bleecker Streetille ja vaihan sieltä maan alla Broaway-Lafayette Streetin asemalle ja junaan 7. Juna 7 kulkee East Riverin ali Brooklyniin ja minä jään pois ensimmäisellä asemalla, York Streetillä. Kävelen  hieman rähjäisten korttelien kautta suoraan East Riverin rantaan ja lähden kulkemaan rantaa pitkin etelään. Kuljen ensin valtavan Manhattan Bridgen ali; sillan liikenne rymistelee jossakin todella korkealla yläpuolellani. Sillan pituus on noin 1,8km ja korkeus vedenpinnasta 41m. Sillan tornit ovat yli 100m korkeita.

Brooklyn Bridge & Downtown Manhattan
Jatkan eteenpäin ja saavun Brooklyn Bridge Parkiin, josta aukeaa todella upea näkymä Manhattanin suuntaan. Varsinkin Lower Manhattan näkyy täältä todella hienosti ja näky on tosiaan lähes henkeäsalpaava. Lower Manhattan ja etualalla oleva Brooklyn Bridge ovat varmasti parhaimmillaan juuri täältä katsellen. Puistossa ja koko tällä alueella on todella hiljaista. Täällä ei näy ainuttakaan turistia, eikä paljon muitakaan kulkijoita, muutamaa koiran ulkoiluttajaa ja lenkkeilijää lukuunottamatta. Kun olen napsinut tarpeeksi valokuvia, jatkan matkaani täältä Dumbon alueelta pikkuisen Brooklyn Heightsin puolelle ja sieltä käännyn takaisin ja lähden ylittämään pitkää ja korkeaa siltaa. Kävellessäni mietin sitä, kuinka paljon mukavia paikkoja istuskeluun täällä olisikaan kesällä tai edes vähän lämpimämmällä ilmalla. Niitä olisi kaikkialla ja esimerkiksi juuri täällä rannalla voisi istua ja katsella Manhattania tuntikausia.

Lähden kävelemään sillan yli kohti Downtownia. Kävely- ja pyörätie kulkee leveän sillan keskellä, yhtä "kerrosta" korkeammalla kuin autokaistat. Kävelytie kulkee korkeimmillaan noin 40m veden yläpuolella ja pituutta tälläkin sillalla on 1.8km. Kahden siltaa kannattelevan tornin korkeus vedenpinnasta on 84m. Brooklyn Bridge valmistui jo 1800-luvun lopulla ja yritän hetken miettiä, millaista sillan rakentaminen tuon ajan välineillä on ollut. Muistaakseni siltaa rakennettaessa kuoli useampia rakentajia. Rakennelma on kyllä valtava ja ihailen sitä, miten ihminen on reilut 130 vuotta sitten onnistunut tuon melkoisen teräs- ja kivirakennelman saamaan aikaan. Sillan päältä on monesta kohdasta hyvä näköala molemmille puolille ja sekä Downtown että Midtown näkyvät molemmat oikein hyvin. Kun ensimmäisen kerran kävelin sillan yli viisi vuotta sitten, sää oli utuinen, mutta nyt sää on erittäin kirkas ja hyvä valokuvaamisen kannalta.

Midtown Manhattan
Tultuani sillan toiseen päähän City Hallin kohdalle kännyn vasempaan pienille ja kapeille kujille ja käyn South Seaportin aluella. Alueella lähes kaikki on edelleen suljettuna Sandy-myrskyn jäljiltä. Liikeet ovat tyhjiä ja niiden ikkunat ja ovet on naulattu umpeen. Kunnostus on kuitenkin käsynnissä. Lähempänä rantaa olevasta Pier 17- ostoskeskuksesta sentään suurin osa on auki ja vietän siellä seuraavan puolituntisen. Tästä ostoskeskuksesta löytyy paljon kaikkea kivaa krääsää, mutta krääsällä on melko hyvä hinta... Mutta jos haluaa, kylttejä, lippuja, tauluja, julisteita, tarroja jne, tämä on juuri oikea paikka. Minäkin ostin pari pienen pientä matkamuistoa ja Suomen lipun! Tajusin jo aikaisemmin, että minulla on asunnollani West Palmissa kyllä parikin pientä Amerikan lippua, mutta ei Suomen lippua. Nyt siis korjasin asian ostamalla Suomen lipun New Yorkista!

Kävelen taas viehättävien kapeiden katujen kautta takaisin samaan suuntaan mistä tulinkin. Juon matkan varrella kahvin ja pysähdyn hetkeksi ihmettelemään paloautoja keskellä katua. Vaateliikkeen palonsammutusjärjestelmä on ilmeisesti lauennut ja kauppa näyttää aika surulliselta... Omistaja tai myyjä on paennut kaupasta ulos, ovet ovat kiinni ja liike on sisältä kuin akvaario. Vettä valuu pitkin näyteikkunoiden sisäpuolia ja sitä valuu myös jalkakäytävälle ja kadulle.

FDNY Engine 6 Lower Manhattanilla
Jatkan matkaani City Hallin metroasemalle ja katselen vähän aikaa puistossa touhuavia oravia. Kovasti ne tulevat ihan vieren ruokaa kerjäämään, mutta valitettavasti minulla ei nyt ole mitää  annettavaa. Laskeudun portaat alas metroasemalle ja ajelen metrolla hotellin lähelle 33. kadulle. Päätän lepäillä taas hetken ennen kuin lähden iltakävelylle ja syömään.

Olin aikaisemmin päivällä suunnitellut iltakävelyä Central Parkin suuntaan ja sieltä Times Squaren kautta takaisin niin, että näkisin Times Squaren valot pimeällä. Lähtiessäni uudestaan ulos, vieläkin vähän viluisena, päätän kuitenkin lyhentää kävelyäni. Vaan... Niinhhän siinä sitten kuitenkin käy, että kävelen kuitenkin lopulta juuri tuon suunnittelemani muutaman kilometrin lenkin vilusta huolimatta. Kävelen ensin Park Avenueta ylös Grand Central Terminalille, kuljen aseman läpi ja muutaman mutkan kautta olen pina 5th Avenuella. Poikkean matkalla St. Patrck's Cathedralissa sisällä ja jatkan vielä muutaman korttelin matkan Central Parkin etelälaitaan. Itse puistoon en mene; kylmän harmaa ja jäinen puisto illan pimetessä ei näytä yhtään houkuttelevalta. Taas ajattelen kuinka hieno paikka ajanviettoon tuo puisto mahtaakaan olla kesällä.

St. Patrick's Cathedral
Käännyttyäni 7th Avenuelle Times Squaren suuntaan alkaa olla jo pimeää. Olen aukiolla (joka siis on oikeastaan kahden viistosti risteävän kadun pitkänomainen risteyalue) juuri sopivaan aikaan: Times Square on täydessä väriloistossaan ja kirkkaat ja värikkäät valot vilkkuvat ja liikkuvat kaikkialla ja tunnelma on oikeastaan vähän epätodellinen. Kylmyys alkaa taas tuntua sen verran pahasti, että poikettuani parissa kaupassa kävelen muutaman korttelin päähän ja käyn syömässä. Kuuma kanakeitto ja valtava lautasellinen lasagnea maistuu nyt hyvin lämpimissä sisätiloissa. Ruokailtuani palaan takaisin hotellille ja totean, että tämä New Yorkin käynti alkaa nyt sitten olla ohi.

Times Square (Broadway & 7th Avenue)
Olen päättänyt kirjoittaa tätä matkaa koskevaan blogiini joka päivälle jonkin Englannin kielisen otsikon. Tämän päivän otsikko kuvaa ehkä kaikkein parhaiten koko tätä New Yorkin käyntiä. Kulttuuririennot ovat jääneet suunniteltua vähemmiksi, museoita ei ole tullut pahemmin kierreltyä... Aika on mennyt enimmäkseen ympäri kaupunkia kulkemiseen ja ihan hyvä niin. Se on kyllä kuitenkin niitä parhaita juttuja, mitä tällaisessa paikassa voi tehdä. Ehkä sitten ensi kerralla joku museo ja musikaalia tai teeatteria ja muuta vastaavaa. Kulkemisen lisäksi...

Frank Sinatra - New York, New York

Kun lähdin illalla ulos laulava hissi tuli hakemaan minua 8. kerroksesta ilman napinpainallusta. Tullessani ovelle se lähti juuri tyhjänä kuin minua varten ylös. Sama toistui kun palasin iltaretkiltäni hotelliin, juuri kun ala-aulassa olin painamassa nappia, huomasin, että hissi onkin jo tulossa. Taas tyhjänä... Hissi tuntee jo minut. ;) Hissin radiokaan ei enää rätissyt, vaan soi kauniisti ja puhtaasti. Huomenna minä joudun tosin jättämään hyvästit hissille, tälle hotellille ja koko kaupungille. Juna kohti Floridaa lähtee Penn Stationilta noin klo 11am paikallista aikaa, klo 18 Suomen aikaa. Sitten edessä onkin 29 tunnin matka kohti West Palm Beachia. New Yorkia tulee ikävä, mutta tätä kylmyyttä ei. Jo pelkkä ajatuskin Floridan lämmöstä tuntuu nyt todella hyvältä!

Bye for now... Kirjoittelen blogiani ja laitan sen tänne kun joskus jossain saan ehkä yhteyden nettimaailmaan....

Valokuvat 1
Valokuvat 2


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti