sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Hopeisille raiteille New Yorkin kautta

Amtrakin Silver Meteor- ja Silver Star-junat lähtevät kerran päivässä New Yorkin Penn Stationilta kohti etelää. Silver Star- juna lähtee matkaan aamupäivällä ja Silver Meteor iltapäivällä. Matka New Yorkista Floridan West Palm Beachille kestää Silver Meteor- junalla noin 25 tuntia  ja Silver Star- junalla noin 29 tuntia. Junat kulkevat matkallaan 11 osavaltion kautta ja Silver Meteorilla matkaa kertyy 1324 mailia eli noin 2120 kilometriä, Silver Starilla yli 2200 kilometriä..

New Yorkista, New Yorkin osavaltiosta lähdettyään junat pysähtyvät ensimmäisen kerran New Jerseyn osavaltiossa Newarkissa. Newarkista matka jatkuu Trentonin kautta Pennsylvanian osavaltioon ja Philadelphian kaupunkiin. Seuraavina pysähdyspaikkoina ovat Wilmington Delawaressa ja Baltimore Marylandissa. Baltimoresta junat jatkavat Washington D.C.:n kautta Virginiaan Alexandrian kaupunkiin. Seuraavat pysähdyspaikat ovat Richmond ja Petersburg Virginiassa ja sitten tullaankin jo North Carolinan puolelle. Molemmat junat ajavat yön yli läpi North Carolinan ja South Carolinan, hieman eri reittejä ja pysähtyen hieman eri tavalla muutamalla asemalla. Molemmat junat ovat aikaisin aamulla Georgian Savannahissa ja jatkavat siitä Floridan puolelle Jacksonvilleen. Jacksonvillen jälkeen seuraavina pysähdyspaikkoina ovat Palatka, DeLand, Winter Park, Orlando ja Kissimmee. Tämän jälkeen molemmat junat jatkavat Winter Havenin ja Sebringin kautta West Palm Beachille, Silver Star tosin kiertää vielä Tampan kautta. Molemmat junat ovat perillä neljän jälkeen iltapäivällä. Junat jatkavat West Palm Beachiltä Miamiin, joka on niiden pääteasema.

Matkareitistä ja sen varrelle jäävistä kaupungeista Amtrak on koonnut pienen esitteen: Silver Service Route Guide, josta voi helposti lukea matkan varrelle jäävien paikkojen tärkeimmät tiedot. Esitteestä löytyy myös reittikartta. Junalippuja ja hyttejä voi varata kätevästi internetistä Amtrakin sivuilta. Samoilta sivuilta löytyy yksityiskohtaisia ohjeita ja vinkkejä junamatkailuun USA:ssa.

Normaali yhdensuuntainen junalippu välillä NYC - WPB maksaa aikuiselta ilman alennuksia $135 eli noin 105 euroa. Tämä lippu oikeuttaa matkaan tavallisella istumapaikalla. Matkalle voi varata myös oman hytin, joka edullisimmillaan tällä reitillä käytettävissä Viewliner- vaunuissa maksaa noin $202-383 eli noin 155-300 euroa. Hyttiin mahtuu (samalla hinnalla) kaksi ihmistä ja hinta sisältää myös 1-2 hengen "täyshoidon" eli lounaan, päivällisen ja aamupalan junan ravintolavaunussa. Junamatkan hinta kuulostaa äkkiä ajatellen kohtuuttoman suurelta, mutta jos ajattelee asiaa niin, että tuolla maksulla on kuitattu yksi hotelliyö ja yhden vuorokauden kaikki ruoat ja juna vieläpä taittaa matkaa tuona aikana yli 2000km, niin hinta ei enää kuulostakaan niin suurelta. Kahdelle hengelle hinta on ihan siedettävä, mutta yksin matkustaessa asiaa joutuu kyllä harkitsemaan kahteen kertaan... Tosin tällä kertaa minulla itselläni halu tehdä jotain erilaista ja halu nähdä USA:n erilaisia maisemia junan ikkunasta, vaikka yläpunkalla ikkunan ääressä makaillen, tuntuu kyllä nyt niin kiehtovalta, että hinta jää nyt sivuseikaksi..


Siitä kun palasin Floridasta, USA:sta on aikaa hieman reilu kuukausi ja sitä ennen olen tänä vuonna käynyt jo kaksi kertaa USA:ssa ja kerran Brysselissä, Belgiassa. Ja tätä ennen olin 40 päivää Roomassa ja sitä ennen viikon Roomassa... Ja taas ollaan menossa... Jotenkin tulee taas kerran mieleen eräs lainaus Tove Janssonin Muumeista:“Minä asun vähän siellä ja täällä.Tänään sattumoisin täällä.” -Nuuskamuikkunen -

Otan nyt taas kerran todella ison riskin varatessani matkan samaan aikaan kun olen jatkuvassa lähtövalmiudessa maailmalle EU:n palkkalistoilla... Jos käy hyvin, saan lomani vietettyä kaikessa rauhassa ja jos käy huonosti, palaan kiireen vilkkaa pakkaamaan omat ja muut tarvittavat varusteet ja jatkan suoraan lähtöruudun kautta muutamassa päivässä 6kk-12kk ajaksi jonnekin ihan muualle...

Ja nyt kävi sitten niin, että perjantaina yön pimeinä tunteina satuin löytämään lähes "perfect matchin": edullisimmat lennot ja yhteensopivat edullisimmat junaliput löytyivät ihan yllättäen. Nyt on sitten osa seuraavasta, tai oikeastaan jo sitä seuraavasta matkasta varattu. Lennän maanantaina 21.1.2013 yksin (jos ei nyt sitten matkaseuraa yllättäen ilmaannu) Finnairin lennolla AY5 New Yorkiin, jossa vietän neljä yötä. Perjantaina 25.1. klo 11.02 aamupäivällä lähtee Silver Star- juna kohti Floridaa ja tuohon junaan olen varannut matkalipun ja pienen hytin. Palaan Suomeen Finnairin Airbus A330- koneella New Yorkista torstai-iltana 7.2. ja olen Suomessa perjantaina 8.1. aamulla. Vähän vajaat kolme viikkoa reissussa.

Näkymä Hotel 31 vessan ikkunasta...
Ja nyt on myös NYC:n hotellikin varattu: hyvin boheemi ja omalaatuinen "Hotel 31". Hämmentävää kyllä, hotelli sijaitsee 31st Streetillä, Midtown Manhattanilla. Hinta tässä hotellissa on kohdallaan: nyt noin 66 euroa/yö eli todella halpa hinta, vaikka hotelli sijaitsee aivan keskellä Manhattania ja on siisti ja kiva hotelli. Vessa ja suihku tosin löytyvät tässä huonetyypissä käytävän varrelta. Kun astuu ulos ovesta, kaikki on lähellä ja monet tärkeät paikat vain lyhyen kävelymatkan päässä. Empire State Building on 600m päässä ja vessanpytyltä näkyy tuon pilvenpiirtäjän ylimmät kerrokset ja upea valaistus pimeällä.

PS: junan hytissä olisi tilaa vielä toisellekin matkustajalle. Breakfast, lunch & dinner included. Fee $0.00. Departure NYC Penn Station, NY, Fri Jan 25, 11.02am... Ja majoitus WPB free, breakfast included, mutta kahvit saa keittää itse, jos minä vielä nukun... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti