lauantai 10. marraskuuta 2012

Taas uusia suunnitelmia...

Viikonloppu... Hiljainen viikonloppu. Lenkkeilyä ja saunaa, syömistä ja juomista ja eipä juuri sen kummempia... :) Eilen matkailin kotimaanmatkailua Hyvinkään kautta Forssaan. Tällä matkalla olin R-junalla ja siskoni autolla ja tämä oli vaan päiväreissu. Kyseessä oli ikävämmät "sukujuhlat", mutta olipa silti mukava nähdä sukuaan ja serkkuparvea pitkän ajan jälkeen. Ja samalla siinä tuli muisteltua siskon kanssa sitä, kuinka tuttu paikka Forssa oli lapsena ja kuinka paljon siellä vietettiin aikaa. Puhuttiin myös Lapinmatkoista; se on paikka, joka on jotenkin jäänyt minulta kokematta. Olen ollut ainoastaan rippileirillä talvella lapissa ja oikeastaan kai Ylitornion korkeus ja Aavasaksa ei vielä edes ole oikeaa Lappia. Tiedän kyllä hyvin, että varmasti pitäisin Lapista, mutta aika ja raha vaan ei riitä kaikkeen ja on tehtävä valintoja.

Kuukausi sitten juuri tähän aikaan olin Palm Beachin rannalla uimassa yli +25 asteisessa vedessä auringon paistaessa lämpimästi. Nyt olen täällä ja Suomi on harmaa, märkä ja kylmä. Kaikki kauniit syksyn väritkin ovat jo poissa ja edessä on noin puolen vuoden täysin väritön aika. Pitkään aikaan en näe muuta kuin mustaa ja valkoista ja niiden väliltä kaikkia harmaan eri sävyjä... Aluillaan on pimeä, märkä ja kylmä, puolisen vuotta kestävä vuodenaika. Olen tietysti iloinen niiden puolesta, jotka väittävät siitä kaikesta pitävänsä ja selviävät hyvin; itselläni on aina pieniä tai vähän suurempiakin vaikeuksia. Kaikkein eniten vihaan kylmää. Mutta ei auta, siitä pitää taas selvitä ja nyt on vaan taas aika keksiä kaikenlaista pientä mukavaa tekemistä ja ajattelemista ja löydettävä mukavia asioita, joita odottaa.

Aikaerosta toipuminen kävi tällä kerralla ehkä helpommin kuin koskaan. Yleensä olen ollut noin viikon tai ehkä jopa hieman reilun viikon melkolailla sekaisin. En ole oikein tiennyt koska nukkua ja koska olla hereillä ja sisäinen fyysinen kellokin on käynyt ihan omituisessa rytmissä. Nyt pääsin jetslagista eroon muutamassa päivässä, eikä se ollut yhtenäkään päivänä millään tavalla paha. Osaksi tämä johtuu varmasti siitä, että matkan jälkeen oli vain tavallinen lyhyt viikonloppu välissä ja sitten olikin jo pakotettava itsensä työhön ja normaaliin päivärytmiin.

Ajatukset ovat vielä osittain kivassa, vajaan kahden viikon matkassa. Matkaa on tullut elettyä uudestaan matkablogin kirjoittamisen ja valokuvien ja videopätkien laittamisen muodossa. Ja osin olen tässä sen myötä elänyt vielä myös helmikuussa poikani kanssa tekemääni matkaa. Mutta nyt ajatukset ovat kääntymässä myös eteenpäin... Edessä on lyhyt hyppäys Ranskaan, Pariisiin, mutta omat suunnitelmat alkavat siirtyä jo sen jälkeiseen aikaan, ensi vuoden tammikuuhun. Ja eipä siihenkään ole enää aikaa kuin kaksi kuukautta.

Tällä hetkellä minulla on ajatuksena lähteä ihan itsekseni Finnairin suoralla lennolla New Yorkiin torstaina 17.1. tai perjantaina 18.1 ja palata takaisin niin ikään suoralla lennolla torstaina 7.2. Nämä päivät ovat seuloutuneet tällaisiksi siksi, että minulla on vielä kolme viikkoa tämän vuoden lomaa pitämättä ja Finnairin tarjouslähtöjä kanta-asiakkaille sattuisi olemaan juuri näinä päivinä, mutta todella huonosti muina ajankohtina. Näin edestakaiselle lentolipulle tulisi hintaa 506 euroa + 1000 Finnairin Plus-pistettä tai 556 euroa suoraan rahalla. Olisin perillä reilun kahdeksan tunnin lennon jälkeen iltapäivän lopussa torstaina tai perjantaina ja paluumatkalle lähtö olisi torstai-iltana viiden jälkeen. Paluumatka kestäisi noin kahdeksan tuntia ja lento olisi perillä Helsinki-Vantaalla perjantaiaamuna.

Entä tuon ajan väliin jäävä vajaat kolme viikkoa? Saattaa olla, että en suunnittele sitä sen enempää, jos tähän matka-ajankohtaan nyt päädyn. Olen kyllä jo valmiiksi miettinyt erilaisia vaihtoehtoja ja voi olla, että teen valmiiksi muitakin varauksia kuin vain New Yorkin lennot, eipä tarvitsisi sitten niistä enää murehtia. Ajatuksena on olla menomatkalla kolme yötä New Yorkissa ja hotelliksi ajattelin valita jomman kumman näistä keskellä Manhattania olevista hotelleista: Hotel 17 tai Hotel 31. Molemmat ovat pienehköjä, hyvin erikoislaatuisia ja edullisia hotelleja. Olen ollut molemmissa yötä edellisillä matkoillani poikani kanssa ja olen ihastunut niiden erikoiseen ilmapiiriin, sisutukseen ja hyvään sijaintiin. Nyt tarkastin vielä ihan ensimmäistä kertaa elämässäni netissä olevan Bed Bug Registryn ja senkin puolesta hotellit näyttävät ihan hyvältä. Vaikka eihän sitä koskaan tiedä, nämä kiusankappaleet kun ovat löytäneet tiensä myös Suomeen ja ne ovat yllättävän tavallisia ulkomailla jopa monissa ihan siisteissä ja hienoissa paikoissa. Mutta takaisin aiheeseen... Jompi kumpi noista kivoista, vanhoissa rakennuksissa olevista hotelleista sopisi hyvin kolmen yön majoitukseen.

Tuon kolmen yön jälkeen matkan olisi tarkoitus jatkua joko junalla tai lentäen West Palm Beachille. AmTrakin Silver Star- ja Silver Meteor- junat lähtevät kerran päivässä yli 2100 kilometrin matkalle etelään ja matka-aika on noin 25 tai 29 tuntia junasta riippuen. Mikäli en yksin matkustaessani halua uhrata rahaa kahden hengen makuuhyttiin, muutan suunnitelmaa ja lennän tuon välin joko La Guardian, John F Kennedyn tai Newarkin kentältä West Palm Beachin lentokentälle. Näiden kaupunkien väliä lentää ainakin neljä lentoyhtiötä: American, DeltaUnited ja JetBlue ja vuoroja on useita päivässä. Paluumatkan West Palmista New Yorkiin olen ajatellut joka tapauksessa tulla lentäen. Lentomatka on noin 2000km ja lentoaika vajaat kolme tuntia. Junalippu New Yorkista West Palm Beachille maksaa 135 dollaria eli hieman yli 100 euroa, mutta oma hytti on melko kallis. Yhdensuuntainen lento välillä NYC-WPB maksaa 110-130 euroa ja edestakainen lento 200-250 euroa.

Mitään varauksia en ole vielä tehnyt ja suunnitelmat voivat vielä muuttua. Jos lähden yksin, teen matkan varmasti jotakuinkin niin kuin olen nyt suunnitellut, mutta jos jostain ilmestyy vapaaehtoinen matkakaveri, on suunnitelmaa mahdollista muokata ihan miten vaan. Halvimmillaanhan tuon koko matkan (Helsinki-Miami tai Helsinki-West Palm Beach) tekisi noin 590 eurolla. Itselläni olisi nyt vaan kova halu päästä New Yorkiin, vaikka pääseehän sinne myöhemminkin. New Yorkin pysähdys lisää matkan hintaa ehkä noin 200 eurolla ja itseni kohdalla se tekee lisähintaa hieman enemmänkin, koska maksan joka tapauksessa hotellit itse. Suurimman osan ajasta olen ajatellut viettää omalla asunnolla ja sen ympäristössä, ehkä noin 100km säteellä, mutta sitäkin voi muuttaa sitten vielä tarvittaessa ihan lennossa koska vaan. Omalla asunnolla tulen siis itse olemaan arviolta 20.1.-7.2. välisen ajan (ja muille ajoille on ollut muuten melko paljon kysyntää ystäväpiirissä ja pitkiäkin aikoja olen jo kalenteriin merkinnyt). Varauksia tämän matkan suhteen minun on alettava tekemään ihan lähipäivinä ellei jopa jo lähitunteina, koska esimerkiksi tarjouslentoja ei varmasti pian ole enää saatavilla.

Oma pitkäkestoinen sääennusteeni tammikuulle: New Yorkissa kylmää, voi olla mitä tahansa nollasta pariinkymmeneen pakkasasteeseen. Lunta joko on tai sitten ei... Ja sitä voi olla paljon tai vähän. Floridan eteläosissa tilastojen mukaan päivän ylin keskilämpötila on tammikuussa +24,3 astetta ja päivän alin keskilämpötila +15,3 astetta. Ei lunta ja merivesi yli +20 astetta. Eli sään pitäisi olla jotakuinkin vastaava kuin Suomessa loppukesän hyvänä ja kauniina kesäpäivänä (if there is any...).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti