torstai 1. marraskuuta 2012

Matkan jälkeen: yhteenvetoa ja vinkkejä

Mukavan pikku jutustelun lisäksi olen ajatellut, että tästä matkablogistani saattaisi olla myös jotain hyötyä ihmisille, jotka suunnittelevat matkaa jonnekin. Toivon voivani antaa tässä pieniä vinkkejä ja neuvoa siinä, minkä itse olen kantapään kautta oppinut... Niinpä kirjoittelen nyt tähän pientä yhteenvetoa matkan jälkeen:

Lentolippu Helsinki - Lontoo - Miami - Lontoo - Helsinki maksoi 598 euroa. Kahden hengen lennot maksoivat siis 1196 euroa. Varasin liput ebookersin hakukoneella, koska olen tottunut käyttämään sitä. Sillä mistä liput varaa ei ole juurikaan väliä, koska lähes kaikki hakukoneet ja matkatoimistojen sovellukset käyttävät kuitenkin pohjalla aivan samaa lentoyhtiöiden Amadeus-varausjärjestelmää. On vain maku- ja tottumuskysymys varaako lippunsa ebookersilta, matkapörssistä, kotimaasta, ulkomailta tai ihan mistä tahansa. Lopputulos on yleensä sama ja varaukset tulevat joka tapauksessa Amadeuksen kautta.

Olen lentänyt aikaisemmin Floridaan New Yorkin kautta tai suoraan, mutta nyt käytin jo toista kertaa tätä samaa yhteyttä Lontoon kautta. Yhdistelmällä Finnair/British Airways ja Virgin Atlantic Airways lippujen hinnat ovat olleet jo pitkään kaikista halvimmat ja lisäksi aikataulu on aivan loistava. Lento Suomesta lähtee jo aikaisin aamulla ja myöhäisen illan tai yön sijaan Lontoosta lähtevä lento on jo neljältä iltapäivällä Miamissa ja siinä on hyvää aikaa siirtyä ensimmäiseen majapaikkaan vielä valoisan aikana ja illallakin ehtii vielä tehdä jotain. Paluulennoissa hyvää on myöhäinen lähtö Miamista eli kello 6.15pm lähtevään koneeseen ehtii sen päivän aikana kauempaakin Floridasta ja jos on jo valmiiksi Miamin lähistöllä, ehtii päivän aikana vielä tehdä monenlaista. Olen ollut myös todella tyytyväinen Virginin koneisiin ja palveluihin, vaikka hieman kuoppaista kyytiä he ovatkin minulle tarjonneet.

Pienen lisämaksun tällä kertaa lentolippuihin toi vakuutus, jonka tietyistä syistä päädyin nyt ensimmäistä kertaa elämässäni tässä muodossa ottamaan. Ebookersin vakuutukseen kuului matkavakuutus ja myös peruutusturvavakuutus. Hinta oli muutama kymmenen euroa henkilöltä ja vakuutus oli voimassa vain tuon kyseisen matkan ajan.

Auton varasin jo Suomessa Hertziltä, koska minulla oli sinne alennuskoodi. 10 päivän hinta isolle Chrysler Town & Country tila-autolle oli normaaleine vakuutuksineen 346 euroa alennuksen kanssa. Pientä lisähintaa tuli kun otin vielä paikanpäällä yhden lisävakuutuksen ja myös palveluturvan,  joka olisi taannut välitöntä apua esimerkiksi avimen jäädessä sisään autoon. Aikaisemmin en tällaisia ole koskaan ottanut, mutta tällä kertaa tein näin. Sen verran opin Miamin lentoaseman autovuokraamoiden jonoista ja ainakin Hertzin käsittämättömästä hitaudesta, että ensi kerralla tuskin varaan autoa Hertziltä ja joka tapauksessa lähden lentokentältä taksilla tai muulla kulkuneuvolla ensimmäiseen majapaikkaan ja otan auton vasta jostain pienemmästä autovuokraamon toimistosta.


Hotelliyö ihan kelvollisessa ja loistavalla paikalla rannalla sijaitsevassa Hollywood Beach Resortissa maksoi 55 euroa + 10 dollarin resort feen. Hotellin sijainti aivan hiekkarannan edessä oli loistava, mutta muuten paikka oli hieman syrjäinen, vaikka joitakin ravintoloita lähistöltä löytyikin ja rantakatu oli ihan ok. Yksi yö keskellä Miami Beachin South Beachiä Albion-hotellissa maksoi 91 euroa. Tämän hotellin sijainti on todella hyvä aivan keskellä kaikkea. Suuri ostoskatu Lincoln Road kulkee hotellin vierestä ja rantaankin on vain vajaan 5 minuutin kävelymatka. Muutenkin hotelli oli hyvä ja näitä molempia hotelleja uskallan suositella. Molemmissa tapauksissa vertailin hotels.com- sivuston ja hotellien omia hintoja ja varasin hotellit netin kautta Hotels.comista. Edullisuuden lisäksi tässä palvelussa on se hyvä puoli, että hotelli on jo valmiiksi maksettu netin kautta, eikä siitä tarvitse enää huolehtia.

Muita majoitusmaksuja ei tällä matkalla sitten ollutkaan. Ja pääsylippuihin tai muihin vastaaviin ei rahaa juurikaan kulunut. Ainoat matkan aikana ostetut liput olivat Sawgrass Recreation Parkin airboat-ajelun ja eläintarhan yhteislippu $19 ja Peanut Islandin edestakainen venekuljetus $10. Nämä yhteenlaskettuna tekevät vaivaiset 58 dollaria eli noin 45 euroa. Myöskään ruokaan ei tällä matkalla kulunut kovinkaan paljon rahaa, vaan elimme oikeastaan huomaamattamme todella halvalla. Söimme enimmäkseen kotona todella edullisesti tai sitten söimme edullisesti pikaruokapaikoissa. Oikeastaan ainoa "oikea" ravintolakäynti Lincoln Roadin pizzerian lisäksi oli Delray Beachillä Ellie's 50's Dinerissä, eikä sekään ollut kallis paikka. Tuota paikkaa suosittelen todella lämpimästi.

Tämän matkan selkeä päätarkoitus oli käydä katsomassa omaa asuntoa, ensimmäistä kertaa sen omistajana ja kalustaa asunto. Kaikki muu pyöri tuon asunnon kalustamisen ja muun varustamisen ympärillä. Floridan tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Disney World, Universal-studiot, Sea World, Miami Seaquarium, Kennedy Space Center, Everglades, Miami Beachin South Beach sekä Key West ja sinne johtava Overseas Highway. Ja näiden lisäksi lukematon määrä erilaisia teemapuistoja ja muita nähtävyyksiä. Näkeminen ja tekeminen ei Floridassa ihan heti lopu kesken... Ja jos loppuu tai alkaa kyllästyttää, voi aina vaihtaa osavaltiota ja uusia mahdollisuuksia avautuu niin paljon kuin jaksaa katsella ja kierrellä. Tällä matkalla Everglades oli ainoa iso nähtävyys, jota kävimme katsomassa. Omasta mielestäni se on sellainen paikka, että Floridasta ei voi lähteä, jos ei ole käynyt Evergladesissa. Jos nähtävyyksiä pitäisi jollakin tavalla laittaa järjestykseen, itse laittaisin seuraaville sijoille Miamin Seaquariumin, Kennedyn avaruuskeksuksen ja Disney Worldin.
Itse olen noista listaamistani paikoista suurimmassa osassa käynyt., joissakin jopa useita kertoja ja seuraavilla kerroilla haluan ehkä ihan ensimmäiseksi tutustua paremmin Evergladesiin. Olen käynyt Evergladesissa kolmessa turistikohteessa ja ajellut koko suon läpi, mutta seuraavaksi haluaisin tutustua alueeseen omatoimisesti patikoiden kansallispuistojen poluilla tai vaikkapa kanootilla meloen tai pyöräillen. Läheltä West Palm Beachiä löytyy Loxahatcheen luonnonpuisto ja se on varmasti seuraava kohteeni tuolla alueella. Muita isompia juttuja voisivat olla esimerkiksi vielä tarkempi tutustuminen Kennedyn avaruuskeskukseen ja Bahaman-risteily. Muuten tulen varmasti jatkossa viettämään aikaa paljon arkipäiväisemmissä ja tavallisemmissa paikoissa; Palm Beach Countyn rannoilla, Clematis Streetillä (Clematis by Night) ja City Placen alueella, Peanut Islandilla ja vain kierrellen ja katsellen Palm Beach Countyn alueita ja lähiseutuja.

Floridasta löytyy paljon juttua ja myös ihan faktatietoa omilta sivuiltani ja aiemmista blogeistani, joten yleisistä asioista totean vain nopeasti, että vesi on juotavaa ja ruoka syötävää, eikä niitä tarvitse pelätä, joskin veden ostan jo maun vuoksi mieluummin pullossa. Vatsatauteja, malariaa tai oikeastaan mitään muitakaan tauteja ei tarvitse pelätä ja myrkyllisiä tai muuten vaarallisia eläimiä tai kasveja ei niitäkään normaaleilla liikkumisreiteillä ja ihmisasumusten keskellä juurikaan ole. Tokihan kaikkialla voi sattua mitä vaan, mutta kaikenkaikkiaan USA ja Florida ovat turvallsiia matkakohteita.

Keskimäärin amerikkalaiset ihmiset ovat ystävällisiä ja kohteliaita ihmisiä ja usein vieraillekin vastaantulijoille irtoaa pieni hymy, nyökkäys tai muutama sana small talkia. Ja apua yleensä löytyy tarvittaessa helpostikin. Liikenne Floridassa on paikoin kaoottista, lähinnä huomattavalla ylinopeudella kaistoilta toisille poukkoilevien autoilijoiden vuoksi, mutta siitä huolimatta siellä on hyvin helppo ja mukava ajella. Ilmasto Floridan eteläosissa on trooppinen ja pohjoisosissa subtrooppinen. Alkukesästä myöhäiseen syksyyn jatkuu hurrikaanikausi ja paikoitellen voi sataa ja ukkostaa todella reippaastikin. Talvet ovat lämpimiä ja merivesi pysyy hyvin yli +20 asteisena myös talvella, jos Floridassa nyt voi oikeastaan talvesta puhua.

Näin muutama sana hyvin lyhykäisesti.

Tämän blogin lisäksi paljon USA- ja Florida-juttuja sekä muita matkajuttuja löytyy seuraavista osoitteista:
- Omia matkakertomuksia ja matkakuvia
- Vanha matkablogini

(Valokuvat/flickr)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti