tiistai 4. joulukuuta 2012

Talvi-ihmisiä

Jotkut kai ovat talvi-ihmisiä ja nauttivat tästä pitkästä, pimeästä ja kylmästä vuodenajasta. He selviytyvät hyvin kylmissä ja karuissa olosuhteissa, eikä pitkä pimeyskään masenna heitä. He odottavat kovasti talven ensimmäisiä lumisateita ja inhoavat lämpimiä talvia ja talvia ilman lunta. He ainakin väittävät nauttivansa neljän vuoden ajan vaihtelusta ja se ilo heille suotakoon. En ala kyseenalaistamaan tai arvostelemaan sitä, kuinka joku voi nauttia tästä ilmastosta ja vastaavasti toivon, että myös "talvi-ihmiset" ymmärtäisivät sen, että kaikilla ei ole yhtä hyvä olla pimeässä ja kylmässä ja monet kärsivät siitä ihan oikeasti. Antakaa meidän pitää kärsimyksemme... ;)

Suomen talvi voi ehkä hetkittäin olla kaunis; ainakin valokuvissa, postikorteissa ja kuvakirjoissa... Mutta  mieluiten katselisin niitä talvia tosiaan vain postikorteista tai kirjan sivuilta. En ole "talvi-ihminen" ja viime viikon perjantai oli ehkä yksi elämäni pahimpia päiviä sään kannalta, varsinkin kun jouduin olemaan moneen otteeseen ulkona ja moneen kertaan kahlaamaan tuulessa ja tuiskussa paksussa lumihangessa. Sain yhden päivän aikana aivan tarpeekseni koko talvesta ja yhden ainoan päivän jälkeen olin perjantai-iltana aivan kurkkua myöten täynnä lunta, kylmää, tuulta ja pimeää. Ja tätä herkkua voi olla edessä vielä neljä kuukautta. Nyt huomaan taas kerran sen, mikä ajoi minua hakemaan asuntoa jostain ihan muualta kuin Suomesta ja olen tyytyväinen ja iloinen päätöksestä, jonka tein.

Tältä talvelta Suomessa en odota enää juuri muuta kuin paria kaunista talvipäivää. Sellaista päivää kun avoin meri hyöryää ja merestä nouseva höyry jäätyy puiden oksille ja joka paikkaan kauniiksi, valkoiseksi, kimaltavaksi kerrokseksi. Sitä vielä odotan. Ja ehkä jotain muuta... Talvea täällä en halua enää edes valokuvata. Vain muutaman kauniin postikorttikuvan haluaisin ottaa... Kuten talvina 2009 ja 2010, kun upeita talvipäiviä ja kauniita lumi- ja kuuramaisemia riitti.

Tähän talveen tulee kuitenkin mahtumaan ehkä ihan oikeaakin talvisäätä myös ulkomailla. Olen taas pian menossa... Tilanne on taas sama kuin keväälläkin: kahden seuraavan matkan lentoliput odottavat pöydällä. Toiset liput ovat kotona ja toiset työpöydällä. Minun pitäisi alkaa tehdä pikku valmisteluja aivan muutaman päivän päästä edessä olevaa ensimmäistä matkaa varten, joskin sellaiset tärkeät asiat kuten lentoliput ja majoituksen varauksen vouchereineen on joku muu jo tehnyt puolestani. Pikku "orientoitumista" pitäisi kuitenkin tehdä vielä kahdellakin tavalla: sekä työtä että vapaa-aikaa varten.

Tuolta matkalta palattuani tarkoitus onkin sitten jo kuukauden päästä lähteä yksin seuraavalle (pitkälle) reissulle ja sitä matkaa varten olen jo varannut itselleni lentoliput välille Helsinki - New York - Helsinki, junalipun ja pienen 1-2 hengen hytin junaan välille New York - West Palm Beach ja hotellin New Yorkista. Varaamatta on vielä paluumatka West Palm Beachiltä New Yorkiin sekä vuokra-auto Floridaa varten, mutta niillä kummallakaan ei ole vielä mikään kiire ja haluan vielä pitää itselläni vapauden muuttaa suunnitelmia niiden ja oikeastaan monen muunkin asian osalta.

New York: Vapaudenpatsas, Manhattan ja Staten Island Ferry
Minulla ei viime reissuillani pitkään aikaan ole ollut oikeastaan lainkaan kunnollisia karttoja tai matkaoppaita. Olen pärjännyt hyvin netistä tulostamillani suurpiirteisillä kartoilla, suuntavaistoni avulla ja netistä etsimälläni tiedolla. Nykyään jokainen voi netin avulla helposti koota itselleen juuri sellaisen matkaoppaan kuin itse haluaa. Tällä kertaa teen kuitenkin poikkeuksen ja kävin tänään pikaisesti hakemassa Akateemisesta Kirjakaupasta pienen Pariisin oppaan  ja kartan sekä New Yorkin oppaan. Olen aina pitänyt Berlitzin matkaoppaita huonoina ja suppeina, perusturistin matkaesitteinä, mutta nyt ostin Berlitzin Pariisi-oppaan. Kun kyse on vain muutaman päivän työmatkasta, jonka aikana vapaa-aika rajoittuu muutamaan tuntiin iltapimeällä, niin tuo vajaavainen pikku opas riittää minulle varmaan ihan hyvin. Sen lisäksi ostin myös muutaman euron hintaisen Pariisin kartan. New Yorkin matkaoppaaksi halusin tällä kertaa suomalaisen Mondon oppaan, vaikka olenkin ollut hyvin tyytyväinen myös Discoveryn Insight Guide- sarjaan. Viime vuonna sain ennen Rooman lomareissuamme kirjeessä Mondon Rooma-oppaan. Lähettäjä jäi tuntemattomaksi (kiitos vielä), mutta viettäessäni viime vuonna lopulta Roomassa kokonaiset 45 päivää, selailin tuon kirjan sivut hiirenkorville. Kirja on mukavalla ja hieman erilaisella tavalla kirjoitettu ja siitä löytyy kaikki oleellinen tieto. Siksi valitsin nyt New Yorkin kirjaksi Mondon. Vaikka olen käynyt New Yorkissa jo kaksi kertaa aiemminkin, niin uskon matkaoppaasta silti olevan paljon hyötyä.

Siger Island, Riviera Beach, FL, USA
Ajattelin eräänä iltana sitä, kuinka luultavasti suurin osa ihmisistä asettaa elämäänsä erilaisia virstanpylväitä ja merkkipaaluja, niin tulevaisuuteen kuin menneeseenkin. Tällä hetkellä monen ihmisen merkkipaalut edessäpäin ovat varmasti Joulu ja uuden vuoden aatto. Minulle tärkeimmät merkkipaalut edessä ovat matka Pariisiin ja sen jälkeen matka New Yorkiin ja West Palm Beachille. Joulu ja uusi vuosi jäävät niiden väliin hieman pienempinä kiinnekohtina.
Vaikka en siis olekaan talvi-ihminen, enkä nyt niin kovin joulu-ihminenkään, niin siitä huolimatta talvet ja Joulut ovat tärkeä osa elämääni ja julkaisen taas jokavuotista Joulukalenteriani facebook-sivuillani. Näitä kuvia katsellessa voi tosiaan olla vaikea uskoa, että ne on otttanut ihminen, joka tosiasiassa inhoaa talvea, eikä juuri välitä perinteistäkään... ;) Mutta jopa minä löydän talvista ne kauniit puolet... :) Talvet 2009 ja 2010 olivat kauniita talvia... Niinä talvina elämä oli monin paikoin kuin satukirjan sivuilta ja kävelyä talven ihmemaassa "Walking in a winter wonderland"...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti