perjantai 21. syyskuuta 2012

Palm Beach Drag Strip

Kun kävin USA:ssa ja Floridassa ensimmäisen kerran elämässäni vuonna 1991, olin vielä innokas jenkkiautoharrastaja ja silloin kävin myös kaikissa mahdollisissa kiihdytyskisoissa Suomessa. Siihen aikaan muistan selvittäneeni, että Floridasta olisi löytynyt Gainesvillen kiihdytysrata, mutta siellä emme kuitenkaan koskaan käyneet. Jokin aika sitten huomasin, että Palm Beachin piirikunnastakin löytyy nykyään NHRA- ja IHRA- kriteerit täyttävä Drag Strip ja olin tuosta "löydöstä" todella iloinen ja jopa hieman innoissani. Siitä onkin vuosia aikaa, kun olen viimeksi Drag Race- kisoissa käynyt.Photo by: http://www.garynastasephotography.com
Palm Beach International Raceway sijaitsee  Beeline Highwayn varrella, Jupiterin puolella. Sinne on asunnolta matkaa hieman reilut 10 mailia ja reitti on helppo ja nopeakulkuinen. Itseäni tuolla monipuolisella kilparadalla kiinnostaa niemenomaan kilparadan 1/4 mailin mittainen Drag Strip ja todella kovasti haluaisin joskus nähdä ison määrään nitrometaania polttavia "Top Fuel" ja "Funny Car" autoja, jotka parhaimmillaan taittavat 402m paikalta lähdettäessä alle neljään sekuntiin, loppunopeuden ollessa maalissa yli 500km/h!Lähemmin asiaa tarkasteltuani huomaan, että Floridasta löytyy itse asiassa peräti viisi täyttä 1/4 mailin kiihdytysrataa: Bradenton, Gainesville, Orlando, Sebring ja Palm Beach. Lisäksi Floridassa on muutama 1/8 mailin rata, joista Countyline on hyvin lähellä asuntoamme. Eikä millekään noista radoista nyt ihan mahdottoman pitkä matka ole.

Perjantaina 12.10, juuri ollessamme paikanpäällä, radalla järjestetään Midnight Madness- tapahtuma. Ympyräajon lisäksi tapahtumaan kuuluu myös kiihdytysautojen testi- ja säätöajoja. Tapahtumaan näytti olevan myytävänä erilaisia lippuja ja pelkkä kiihdytysajotapahtuma oli $20 arvoinen. Ehkäpä vietän siellä perjantai-iltaa 12.10.?

Sille, jolle kiihdytysajo on täysin tuntematon harrastus (USA:ssa myös ammatti), löytyy hyvä suomenkielinen pikajohdanto aiheeseen FHRA:n sivuilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti