torstai 6. syyskuuta 2012

Koti kaukana kotoa...

Matkablogini on nyt syksyn tullen siirtynyt omilta sivuiltani tänne blogspot-sivustoille. Tähän tärkeimpänä syynä on se, että toivon nyt pystyväni helpommin laittamaan uutta tekstiä ulkomailla ollessani, kun en tarvitse kotisivuohjelmaa tai html-koodia enkä ftp-siirto-ohjelmaa.


Olen kirjoitellut matkakertomuksia monista matkoistani vuosien aikana ja kirjoittelin matkablogia aikaisemmin omilla sivuillani. Tuossa blogissa on tarinoita USA:sta ja Belgiasta ja muista reissuista tänä ja viime vuonna, ovat ne sitten olleet ulkomaille tai matkoja omalle takapihalle... Viime syksyn lyhyestä asumisesta ja työskentelystä Roomassa kirjoitin oman erillisen matkabloginsa. Suurimmasta osasta matkojani en ole kirjoittanut mitään, mutta kaikista reissuistani löytyy matkakuvia omilta sivuiltani.

Viimeisimpänä aiheena vanhassa matkablogissani kirjoittelin asunnon hankkimisesta USA:sta Floridasta. Jatkan tuosta samasta aiheesta tässä ja kirjoittelen joitakin asioita jo toiseen kertaan. Suurimmasta osasta en kuitenkaan kirjoita toista kertaa uudestaan, joten jos asia sattuu jotakuta erityisesti kiinnostamaan, se vanha blogi  ja aikaisemmat vaiheet löytyvät tosiaan vanhasta matkablogistani. Jossain vaiheessa aikomuksenani on kirjoittaa vielä koko tarina siitä, miten asunnon ostaminen USA:sta tapahtuu.

Syksy on aluillaan ja minä omistan nyt asunnon USA:ssa. Minulla on koti kaukana kotoa... Pitkään kestäneen kaupanteon ja paperisodan jälkeen asuntoWest Palm Beachillä Floridassa on vihdoin oma. Paperisota on USA:ssa isompi kuin Suomessa muutenkin ja tässä kaupassa asiaa vielä pitkitti ja hankaloitti se, että asunnon edelliset omistajat olivat myymässä asuntoaan velkojensa maksamiseksi ja välissä isona hidastavana tekijänä oli heidän pankkinsa. Tällaisia "short sale" asuntoja en alunperin halunnut edes ajatella, saatikka käydä katsomassa, mutta kun osuimme kahdeksan asuntoa läpi käytyämme tähän viimeiseen asuntoon, oli alusta asti selvää, että asunnosta on tehtävä tarjous mitä pikimmiten. Tarjous jätettiin parin tunnin päästä asunnon katsomisesta ja kaksi päivää myöhemmin myyjät hyväksyivät muutaman muun joukosta meidän tarjouksemme. Tämän jälkeen asian käsittely kesti kokonaiset 5,5 kuukautta, jona aikana valtava määrä papereita siirtyi molempiin suuntiin USA:n ja Suomen välillä skannattuina, sähköpostin välityksellä ja lopussa myös pikakirjeenä.

Kaikki tärkeimmät asiat alkavat nyt olla kunnossa: lopulliset kauppa-asiakirjat on allekirjoitettu ja kauppa on rekisteröity, asunto on maksettu, "taloyhteisöön" on otettu yhteyttä ja sovittu tapaamisesta, sähkösopimus on tehty ja ensimmäinen pieni sähkölaskukin on jo maksettu ja myös kotivakuutus on viime silausta vaille valmis. Tärkeimpänä asiana edessä häämöttääkin nyt vain ensimmäinen matka uuteen kotiin ja asunnon sisustaminen.

Edessäni on nyt tämän vuoden kolmas matka Yhdysvaltoihin. Ensimmäinen käynti tänä vuonna oli helmikuun lomamatka Floridaan. Ihan pelkkä lomamatka se ei ollut siinä mielessä, että tärkeimpänä asiana silloin oli juuri muutamien ennalta valikoitujen asuntojen katsominen (tämä nyt ostamamme asunto tosin tuli tuon listan ulkopuolelta). Kulutimme silloin kolme päivää asuntojen tarkasteluun Floridan itärannikolla välillä Boynton Beach - North Palm Beach. Toinen tämän vuoden USA:n matkani oli kokonaisen viikon mittainen työmatka Washingtoniin ja Annapolisiin. Ja nyt olen siis lähdössä kolmatta kertaa matkaan lokakuun alkupuolella. Koska poikani ei tällä kertaa pääse mukaan asevelvollisuuden suorittamisen vuoksi, otinkin tällä kertaa mukaan kumppanini. Tarvitsen apua kaikenlaisessa uuteen asuntoon liityvässä järjestelyssä, huonekalujen kantamisessa, shoppailussa ja siivoamisessa ja samalla annoin hänelle tällaisen, hieman erilaisen syntymäpäivälahjan... Pääsemme siis tällä kertaa matkaan yhdessä, eikä minun tarvitse matkustaa yksin kuten alunperin oli tarkoitus. Tämä ratkaisu tosin tarkoittaa sitä, että talveksi suunnittelemani toisen matkan tulen tekemään yksin.

Lentoliput olen jo varannut ja maksanut ja lennän Lontoon kautta Miamiin Finnairin ja Virgin Atlanticin lennoilla. Lähdemme Helsingistä aikaisn aamulla ja meidän pitäisi olla perillä Miamissa neljän aikaan iltapäivällä paikallista aikaa. Ensimmäinen lento Lontooseen kestää kolmisen tuntia ja lento Lontoosta Miamiin kestää reilut yhdeksän tuntia. Olisimme voineet ottaa hieman mutkikkaammat lennot suoraan West Palm Beachille asti, mutta nämä lennot sattuivat nyt silmien eteen sopivalla hinnalla ja tuleepa sitten samalla nähtyä Miamikin taas kerran. Tämän jälkeen suunnitelma onkin sitten vielä vähän auki. Todennnäköisesti tapaamme Miamissa tutun pariskunnan, joka lähtee samana päivänä Suomesta maailmalle seikkailemaan. Hekin menevät Lontoon kautta ja he ovat perillä lähes samaan aikaan kuin mekin, mutta he matkustavat kuitenkin eri lennoilla. Tarkoituksena on taittaa alkuosa matkasta yhdessä ja yöpyä ensimmäinen yö samassa paikassa. Alkuun ajattelin itse edullista hotellia, mutta ehkä ajamme sittenkin kaikki jo ensimmäisenä iltana 120km matkan Miamista asunnolle West Palm Beachille ja yövymme vielä tyhjänä olevassa asunnossa.

Sitten kaiketi seuraavana päivänä alkaa huonekalujen metsästys, ensimmäisinä tietysti siivousvälineet, vuodesohva tai sänky ja patjat, pikkuisen astioita jne jne... Siitä sitten lisää pikkuhiljaa joka päivä. Onneksi melko lähellä on huonekaluliikkeitä ja vaikka kuinka paljon erilaisia tavarataloja ja halpistavarataloja. Lähistön huonekaluliikeiden lisäksi suunnitelmissa on 1-3 käyntiä Ft Lauderdalen Sunrise Ikeassa... Mietin vielä uskaltaisinko tilata jotakin jo nettimyynnistä ja uskoa, että tilatut huonekalut toimitetaan meidän ollessamme paikalla. Aion tosin vuokrata myös tavarankuljetukseen sopivan auton: pakettiauto olisi varmasti siihen tarkoitukseen paras, mutta taidan ottaa ison 7 hengen tila-auton, josta saa penkit kaadettua. Sillä on sitten mukavampi ajella kun suunnitelmissa on muutakin kuin pelkkää kodinlaittoa ja pikku lomailulle ja hiekkarannoillekin on oltava aikaa...

Eli lähiviikot suunnittelen matkaa, varaan auton ja todennäköisesti matkan loppuun vielä hotellin Miami Beachiltä 1-2 yöksi. Myös joitakin muita pikkujuttuja pitää vielä hoitaa asunnon suhteen. Viime vuonna olin koko lokakuun Italiassa ja näköjään myös tänä vuonna olen suuren osan lokakuusta pois Suomesta. Ja seuraava, yksin tehtävä matkakin on jo alustavasti suunniteilla...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti