sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Veneilyä, mökkeilyä ja Riviera Adriatica

Kesäkuun viimeisinä päivinä pääsimme taas hieman erilaiselle matkalle; kolmen vuoden tauon jälkeen pääsimme harrastamaan yhden viikonlopun venematkailua. Tai matkaveneilyä. Emme olleet millään suurella ja pitkällä purjehduksella, vaan ainoastaan perjantaista lauantaihin Kuninkaansaaressa aivan Helsingin edustalla ja lauantaista sunnuntaihin Isosaaressa vähän kauempana Helsingin edustalla, mutta jo sekin tuntui ihan mukavalta pikku irtiotolta. Perjantai-iltaa vietimme Kuninkaansaaren mökillä saunoen ja grillaillen ja saimme taas kerran nauttia aivan upeasta auringonlaskusta. Kun aurinko laskee Kruununvuorenselän ja Helsingin silhuetin taakse, saa tuolla saaressa seurata useita tunteja kestävää valojen ja upeiden värien koko ajan muuttuvaa esitystä. Auringonlaskun jälkeen tuolla saaren rannassa jää usein jäljelle  tumma, sileä vedenpinta, jota vasten Helsingin valot heijastuvat sekä punaisena hehkuva taivaanranta, jonka yllä on syvän sininen taivas. Kuninkaansaaren auringonlaskut ovat parhaita koko maailmassa.

Lauantaina aamupäivällä teimme pikaisen pyörähdyksen Suomenlinnassa venekerhon satama-altaassa ja jatkoimme sitten venekerhon yhteiselle retkelle Isosaareen. Ajoimme saattueena hiljaista vauhtia Kuninkaansalmesta merelle ja noin puolen tunnin matkan jälkeen olimme perillä. Veneitä oli mukana kaikkiaan yhdeksän ja ihmisiä yli 20. Sää oli hyvä ja lämmin, vaikka taivas olikin pilvessä suurimman osan ajasta. Säätiedotusten uhkailemaa sadetta ei tullut ja välillä saimme nauttia jopa auringonpaisteesta. Isosaaressa teimme pitkän kierroksen ympäri saarta isäntämme johdolla, saunoimme ja uimme sekä tietysti grillasimme. Illalla meidän venekuntamme teki vielä kivan pikku kävelyretken saaren itäkärjen eli Peninniemen kallioille. Loppuiltaa vietimme yhdessä pienvenesatamassa laiturilla ja omissa veneissämme. Yön vietimme saaressa ja kotiin palailimme sunnuntaina iltapäivän alussa.

Olemme nyt päässeet tänä kesänä harrastamaan jo kahta suomalaiseen kesään kuuluvaa matkailumuotoa: mökkeilyä ja veneilyä. Molemmat ovat mukavaa ajanvietettä pitkän talven jälkeen ja näillä pienilläkin matkoilla pääsee hetkeksi irtautumaan tavallisesta arjesta. Nyt ajatuksissa on retkeillä  omalla veneellä kesäloman aikana vähän enemmänkin, jos vaan säät sallivat ja saan veneen asuttavaan kuntoon. Toivottavasti pääsemme vielä nauttimaan myös Kuninkaansaaren erikoisesta ja erilaisesta, hieman boheemista mökkielämästä yli sata vuotta vanhassa merenrannalla olevassa talossa ja toivottavasti pääsemme vielä saunomaan sen bunkkerisaunassa ja samoilemaan lähes umpeen kasvaneilla teillä. Kotimaanmatkailu voi siis sekin olla oikein mukavaa, ainakin juuri mökkielämä ja merellä liikkuminen, mutta silti... Silti se vaan ei riitä ja mieleni palaa jo halusta päästä jonnekin muualle...

Ja matka jatkuu... Välillä taas vähän muualle. Varasin tällä viikolla asiaa jonkin aikaa pyöriteltyäni matkan Italiaan itselleni ja pojalleni. Varasin meille taas netin kautta näppärästi ja edullisesti Norwegianin lentoliput Roomaan ja takaisin elokuulle ja samalla varasin myös kaksi ensimmäistä hotelliyötä. Lentoliput varasin Norwegianin omilta sivuilta ja hotellit hotels.com-sivustolta. Matkamme kestää kaikkiaan 10 päivää ja kolmen ensimmäisen päivän suunnitelma on jotakuinkin selvä, mutta loppumatka on vielä täysi arvoitus. Minulla on taas pieniä työpaineita, jotka saivat minut vähän empimään tämän matkan toteuttamista, mutta ei kai se sota yhtä miestä kaipaa...

Norwegian lennot kahdelle aikuiselle tulivat maksamaan yhteensä 359,60€ eli 179,80€/henkilö.  Hintakalenterissa mainitun hyvin edullisen hinnan päälle tuli kuitenkin melkoinen määrä lisämaksuja: 2 x 11,00€ selvitettävistä matkatavaroista ja 4 x 11,00€ etukäteen varatuista istumapaikoista. Lisämaksuja tuli näin siis peräti 66,00€, vaikka selvitettävät matkatavarat otettiin vain toiselle matkustajalle (tarkoitus on lähteä jonkinlaiselle "reppumatkalle", mahdollisimman vähillä tavaroilla). Säästöä olisi myös tullut heti 44,00€, jos olisin jättänyt istumapaikat varaamatta. Kolmen tunnin matkalla nyt on melkein sama missä sitä istuu, vaikka toisaalta nyt on kyllä kiva kun tiedän, että nyt saamme istua vierekkäin sekä meno- että paluumatkalla. Hetken empiminen varaamisessa kostautui sekin, sillä olisin saanut samat liput paria päivää aikaisemmin 40 euroa halvemmalla. Matkustusajankohdan lähestyessä ja paikkojen täyttyessä oli yhden lipun menomatkan hinta ehtinyt jo nousta 20 eurolla.  Nyt matka on kuitenkin siis varattu ja voimme alkaa suunnitelemaan sitä ja miettimään yksityiskohtia. Sen verran kuin mitä nyt niitä mietimme. Jonkinlainen suunnitelma pitää kuitenkin olla, koska elokuu on italialaisten ja muiden Välimeren maiden loma-aikaa ja nyt on vielä helpompi ja ehkä myös halvempi löytää majoitukset ajoissa kotona netin kautta.

Kaikkiaan kahden hengen lennoille tuli siis hintaa yhteensä 425,60€ eli vain 212,80€/henkilö, mikä on mielestäni vielä melko edullinen hinta kahden hengen edestakaisista lennoista Roomaan. Normaalihinta lienee luokkaa 300-350 euroa. Törmätessäni näihin lisämaksuihin Norwegianin varausta tehdessäni, kävin tarkastamassa myös Finnairin hinnan. Finnairin suorat tarjouslennot olisivat maksaneet yhteensä melko tarkkaan tasan 100 euroa enemmän. Finnairin plus-pisteillä hintaa olisi saanut kyllä laskettua alemmaksi, mutta minun pistesaldoni on tällä hetkellä niin loppuun käytetty, että palasin sitten takaisin Norwegianin varaukseen.

Suora lento Helsingistä Roomaan kestää noin kolme tuntia. Ensimmäinen etappi on siis Rooma, mutta Roomasta jatkamme suoraan junalla Anconaan Adrianmeren rannalle. Tuo matka kestää noin neljä tuntia, hieman enemmän tai vähemmän junayhteydestä riippuen. Tärkein matkohde on kuitenkin Senigallia ja siellä vuosittain elokuussa järjestettävä musiikkitapahtuma Summer Jamboree. Kyseessä eivät ole mitkä tahansa kansantanhut tai lavatanssit... Ei edes mitkä tahansa rokkibileet, sillä pieneen Senigallian kaupunkiin kokoontuu vuosittain noin 200 000 ihmistä ympäri Eurooppaa! Koko kaupunki on kuvista ja videoista päätellen reilun viikon ajan kuin suoraan 40-50-luvulta. Kuin suoraan vanhoista elokuvista. Yövymme noin 20km päässä Anconassa siksi, että näin lähellä kyseistä tapahtumaa ei ollut enää toivoakaan löytää majoitusta Senigalliasta. Junat Anconan ja Senigallian välillä kulkevat 1-2 kertaa tunnissa ja matka kestää vain parikymmentä minuuttia. Minun työesteistäni johtuen tämä matka oli ajoitettava hieman myöhäiseksi ja nyt ehdimme olla Senigalllian juhlissa vain päätösviikonloppuna perjantai-illasta sunnuntaihin. Se on kuitenkin matkallamme noiden kolmen päivän "pääteema", vaikka ehkä siinä sivussa ehdimme myös pulahtaa Adrianmeren aaltoihin Senigallian upeilla hiekkarannoilla.

Senigallian Summer Jamboreen jälkeen meillä onkin sitten tasan viikko aikaa tehdä vielä jotain ihan muuta. Mitään suunnitelmia ei vielä ole, mutta ajatuksissa on ollut San Marino ja Venetsia. Myös laivamatka Kroatiaan tai Kreikkaan olisi voinut olla kiva, mutta hinnat ovat aivan järkyttäviä. Edestakainen laivamatka näyttää maksavan yhtä paljon kuin muutaman päivän Karibian risteily! Hinta olisi moninkertainen esimerkiksi ruotsinristeilyyn verrattuna. Niinpä me luultavasti jätämme Kroatian ja Kreikan toiseen kertaan ja suuntaamme ylös Adrianmeren Rivieraa ja matkustelemme junalla Riccionen, Riminin ja Venetsian suuntaan ja ehkä poikkeamme myös toisessa valtiossa eli San Marinossa. Matkan viimeisen viikonlopun aiomme viettää minulle niin rakkaassa Roomassa. Oltuani siellä töissä ja kuljettuani ympäri Roomaa 1,5kk  vuoden 2011 syksyllä tiesin, että tulen sinne vielä palaamaan.

Tänään 7.7. tein taas kävelylenkin takapihallani, Kustaanmiekan ympäri. Tämä päivä on ollut varmasti yksi tämän kesä kauneimpia päiviä ja Suomenlinna oli taas turistien suosiossa. Kaikkialla oli valtavasti ihmisiä: kaduilla ja poluilla, puistojen nurmikoilla, rantavalleilla ja kallioilla. Kuitenkaan missään ei ollut ahdistavaa tai ahdasta, vaan tilaa riittää kaikille. Kun ihmiset purkautuvat ruuhkaisista, täpötäysistä lautoissa, kaikki hajaantuvat tänne saareen niin hyvin, että missään ei ole liian täyttä ja tilaa löytyy aina. Paluumatkalla poikkesin vielä Jääkellarin terassilla juomassa syntymäpäiväkahvit ja syömässä mansikkakakun palan. Voin suositella; hyvää oli. Tarkoitukseni oli oikeastaan käydä suosikkipaikassani Piperin kahvilassa, mutta sinne oli niin pitkä jono, että jatkoin kävelyäni ja kävin sitten kahvilla ihan kotini nurkalla. Illalla tein vielä kävelylenkin rannassa; tämä ilta oli uskomattoman upea. Rannassa oli lämmintä ja tyyntä ja aurinko laski taas niin upeasti tyynen veden ja Helsingin taakse. Siinä olikin sitten taas hetki aikaa miettiä syntyjä syviä ja palata ajassa taaksepäin menneisiin kesiin ja iltoihin näillä rannoilla...

"Today is my birthday, And I get one every year, And someday, Hard to believe, But I'll be buried six feet underground, I'll be dead gone, No longer around..." (Six Feet Under - No Doubt)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti