keskiviikko 20. tammikuuta 2021

10 PÄIVÄÄ KARANTEENISSA

Jatkoa tarinaan: "Paluu Atlantin taakse (Matkalla keskellä korona-aikaa)"


Ensimmäiset päivät Yhdysvalloissa sujuvat leppoisissa tunnelmissa. Normaalia elämää haittaa tosin tuntuvasti karanteeni, jota yritän nyt noudattaa 10 päivän ajan. Testaus ja negatiivinen testitulos lyhentäisi karanteeniajan seitsemään päivään, mutta ero on niin pieni, että päätän unohtaa testauksen. Minulla olisi kanava testauksen hoitamiseen helposti ja ilman kustannuksia, mutta siitäkin huolimatta päätän nyt vaan istua karanteenini loppuun. Käytämme siis maskeja jopa kotioloissa sisällä, syömme etäällä toisistamme ja nukumme eri huoneissa. Käytämme maskeja myös autossa ja kaikkialla missä liikumme. Myös ulkona. Pysymme etäällä muista ihmisiä, etenkin nyt, mutta aiomme pitää välimatkaa myös karanteenini päätyttyä. Muuta perhettä emme karanteenini aikana tapaa, heidän kanssaan olemme olleet yhteydessä videopuheluiden avulla.


Tammikuun ensimmäinen keskiviikko on loppiainen ja minua odottaa heti aamulla koronaan liittyvä uusi yllätys: saan Lufthansalta sähköpostia, jossa kerrotaan muutoksista lentolipuissani. Kun avaan lippuni nähtäväksi puhelimellani, huomaan osan matkasta puuttuvan nyt kokonaan. Minun lipussani oli matka Suomeen Saksan kautta aivan kuten tullessanikin (West Palm Beach – Newark – Munchen – Helsinki), mutta nyt jäljellä on enää ensimmäinen osuus West Palm Beachilta Newarkiin…! Tätä on koronamatkustaminen. Varsinkin nyt kun lennot Suomeen olivat niin pitkällä tulevaisuudessa, niin ne ilmeisesti ehdittiin joko perua tai ne on nyt ylibuukattu. Aion valita annetuista vaihtoehdoista ”refund” -vaihtoehdon ja alan myöhemmin katsella lentoja Suomeen. Nyt sitä on tehdä, koska lennot ehtivät muuttua vielä monta kertaa ennen kuin olemme maaliskuussa… Uskoisin, että sopiva aika varata liput on noin 1-2 viikkoa ennen matkaa eli en kanna tästä asista nyt sen enmpää huolta tai murhetta. Olen päässyt lopultakin onnellisesti tänne ja se on nyt pääasia.

Keskiviikko USA:ssa päättyy huonoissa merkeissä, kun joukko vielä viimeisiä päiviä istuvaa presidenttiä kannattavia huligaaneja tunkeutuu US Capitol -rakennukseen. Eikä kyseessä ole aivan pieni ja harmiton joukko… Kyse ei ole pelkästään republikaaneista, eikä todellakaan kaikista republikaaneista, vaan retrumplikaaneista! Kyseessä on suora anarkistien, rikollisten, rasistien, äärioikeistolaisten (ja ääri-republikaanien) ja terroristien sekä mielenvikaisten psykopaattien hyökkäys USA:n hallintoa vastaan. Hyökkäys, jota johtaa itse USA:n ”presidentti”. Presidentti vahvasti lainausmerkeissä… Tästä en nyt aio kirjoittaa blogissani kovin paljoa, koska kaikki ovat ainakin pienen osan näistä tapahtumista nähneet televisiossa tai netissä ja kyseessä on sen kokoluokan asia, että sitä on turha tässä sen enempää ainakaan tällä erää jauhaa. Totean vain, että enpä usko, että missään muussa ”sivistyneessä” maassa presidentti sanoisi rikollisille ja huligaaneille ”Go home. We love you! You are so special!” Sairasta. Kuvottavaa. Niin väärin kuin mikään voi väärin olla.


Ensimmäisenä viikonloppuna ulkoilemme ensin lauantaina Palm Beach Shoresin alueella Singer Islandilla ja sunnuntaina Jupiterissa. Aikaisemmin tämän ensimmäisen viikon aikana olemme ehtineet jo tehdä pienen iltakävelyn luonnossa, Winding Watersin alueella. Palm Beach Shores on ”hieman parempiosaisten” ihmisten pienen pieni kaupunki. Itse asiassa uskon tässä pikku "kylässä" olevan paljon enemmän loma-asuntoja kuin pysyvien asukkaiden asuntoja. Käymme Palm Beach Shoresin alueella silloin tällöin kävelyllä, koska ympäristö on kaunis ja rauhallinen ja talojen välissä kulkee mukava polku Palm Beach Inletin rantaan, josta on vain lyhyt kävely Atlantin rantaan. Kävelemme tänäänkin kapean puistomaisen alueen läpi rantaan. Istuskelemme melko pitkän ajan penkillä rannalla. Tapaamme myös vanhemman herrasmiehen ja rouvashenkilön, joiden kanssa meillä on paljon yhteistä puhuttavaa. Mies paljastuu pian laivaston veteraaniksi. Hän kertoo palvelleensa kaksi vuotta Leahy-luokan risteilijällä kauan kauan sitten. Rannalla on jonkin verran muitakin ihmisiä, mutta kovin hiljaiselta se kuitenkin näyttää. Uimavahdit ovat kuitenkin paikoillaa ja ranta näyttää oleva avoinna jotakuinkin normaalisti. Joidenkin rantojen tiedän rajoittaneen ihmisten lukumäärää, mutta muuten ne ovat normaalisti auki. Rannan aukiolo täällä tarkoittaa sitä, että se on virallisesti auki ja useimmilla rannoilla vessat ja suihkut ovat auki ja uimavalvojat paikalla.


Seuraavana päivänä Jupiterissa tilanne ihmisten suhteen onkin toinen: Ihmisiä on liikkeellä todella paljon ja juuri kukaan ei käytä maskia. West Palm Beachin alueella suurin osa ihmistä käyttää maskia myös ulkona ja kaupoissa ja muissa julkisissa paikoissa 99-100% ihmisistä käyttää maskia (useimpiin kauppoihin ei edes pääse ilman maskia). Jos ottaa eteensä Floridan ”poliittisen kartan” voi yhdellä silmäyksellä nähdä mistä tässä maskittomuudesta on Jupiterissa todennäköisesti kyse: tällä alueella asuu enimmäkseen rikkaita ja hölmöjä ihmisiä, jotka luultavasti edelleen uskovat heille syötetyihin valeuutisiin ja roskaan. Maski on heidän mielestään turhuutta ja se varmasti rajoittaisi heidän "vapauttaan" (Freedom! Mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan...) ja muutenkin he kai uskovat, että koko covid on huijausta. He ottavat mallia hölmön "presidentin" hölmöstä hallinnosta. Jupiter Inletin rannalla olevan DuBois Parkin alueella on hienoja uimarantoja, mutta ihmiset eivät ole tänään niinkään uimassa, vaan enemmänkin kävelyllä ja grillaamassa puiston grillauspaikoilla. Ilma ja vesi ovat liian kylmiä ainakin paikalliselle väestölle: Ilman lämpötila on vaivaiset +20C astetta ja vesi tuskin edes +24C astetta… Brrrr…

Maanantaina saan vihdoin korona-infoa… Vain tasan viikko myöhässä. Saan AT&T -puhelinyhtiön välittämän viestin CDC:ltä (Centers for Disease Control and Prevention). Viestissä kerrotaan, että olen heidän tietonsa mukaan ilmeisesti matkustanut ulkomailla ja nyt minun pitäisi tarkkailla terveyttäni 14 päivän ajan ja käydä lukemassa lisäohjeita CDC:n nettisivuilta. Tunnollisena ihmisenä käyn lukemassa ohjeet, mutta eipä niissä oikeastaan ole mitään, mitä en jo tietäisi ja mitä emme olisi noudattaneet. Seitsemän päivän karanteeni, jos käy testissä 3-5 päivää maahan saapumisen jälkeen ja 10 päivän karanteeni ilman testiä. Ja päälle vielä tuo kahden viikon terveyden tarkkailu. Ja se maski ja "social distancing"... Simple as that.


Teen eräänä päivän kävelylenkin asuinalueemme ympäri. Minun asunnossani West Palm Beachin puolella meillä on vuokralainen ja me majailemme nyt noin 10 minuutin matkan päässä Riviera Beachin kaupungissa, vaimoni omistamassa asunnossa. Tällaista kävelylenkkiä tällä asuinalueella en olekaan vielä koskaan aikaisemmin tehnyt. Tällaiset lenkit tehdään täällä autolla… Kiertelen koko aidatun ja vartioidun asuinyhteisön ympäri ja tästä kertyy matkaa peräti kolme kilometriä. Tällä keskiluokkaisella alueella asuu ehkä noin 2000-3000 ihmistä ja alueen rakennukset noudattavat muutamaa perustyyliä, vaikkakin taloja on montaa eri kokoa ja tyyppiä (town home, single family home jne.). Ihmisistä en osaa tuota ”keskiluokkaisuutta” enemmän sanoa, mutta eräs ammatti on hyvin näkyvästi esillä: useammankin talon edessä voi nähdä seisomassa autoja, joiden kyljessä lukee joko ”Police” tai ”Sheriff”.


Minun asuntoni West Palm Beachilla on siis nyt vuokrattu pois, joten meillä ei ole nyt sijaa majatalossa, emmekä pysty tällä hetkellä ystäviä majoittamaan. Asuntoni on pitkäaikaisella vuokrasopimuksella ainakin ensi syksyyn asti ja luultavasti myös siitä eteenpäin, ellen sitten myy koko asuntoa. Asunnon vuokraus ei ole kovin hyvää bisnestä, eikä siitä paljon jää käteen. Vuokraustoiminta on nyt muutenkin siirtynyt täysin vaimoni nimiin ja hän on nyt minun poissa ollessani hoitanut kaiken asuntoon liittyvän: niin uuden vuokralaisen etsimisen, byrokratian kuin vuokranperimisenkin. Palaan aikaisempiin aikoihin vielä sen verran, että ostin tuon asunnon itselleni talvien pakopaikaksi jo yli kahdeksan vuotta sitten. Sen jälkeen sitä käytettiin paljon pitkäkestoiseenkin loma-asumiseen ja vieraita kävi silloin tällöin kylässä. Nyt on siis pakko sanoa toistaiseksi ei vieraille ja siihen voidaan palata ehkä vasta kun löydämme uuden yhteisen (isomman) kodin tai omalla asunnollani on edessä kausi ilman vuokralaisia. Muuta tukea se sijaan löytyy, jos tänne olette matkoillanne eksymässä.
Siis sitten kun matkustamaan taas joskus pääsee.


Tulin Yhdysvaltoihin siinä mielessä juuri oikeaan aikaan, että säästin reilut 200€ kun minun ei tarvinnut käydä lähtiessäni koronatestissä. Pian USA tulee vaatimaan kaikilta maahan saapuvilta negatiivista koronatestitulosta. Joissakin Euroopan maissahan tämä on ollut käytäntö jo jonkin aikaa ja se oli myös syy minun reittivalintaani. Tänne tullessani varteenotettavia kilpailijoita oli kaksi: Lufthansa + United Airlines ja KLM + Delta. Molemmat olivat hyvin tasaväkisiä, mutta jälkimmäinen karsiutui pois juuri Hollannin vaatiman koronatestin vuoksi. Hollanti vaati sitä myös kauttakulkumatkustajilta, Saksa ei (tämän hetken tilanteesta minulla ei ole tieto ja palaan asiaan vasta kun konkreettisesti suunnittelen matkaa Suomeen). Uutisissahan on nyt kerrottu siitä, kuinka hyvin pian (kyse on enää tunneista!) jo entinen ”presidentti” on purkanut päätöksensä USA:n rajojen sulkemisesta. Rajojen pitäisi avautua kun maassa on jo ihan oikea presidentti, mutta hyvin todennäköistä on se että rajat eivät tule tässä tilanteessa aukeamaan. 


USA:n matkailuun liittyy vielä toinenkin huono uutinen: Norwegianin uusi strategia taloudellisten vaikeuksien voittamiseksi. Kun koronatilanne jossain vaiheessa hellittää, Norwegian jatkaa toimintaansa ainoastaan Euroopassa. Long-haul -lennot eli käytännössä USA:n lennot eivät tule enää jatkumaan. Ainakin itselleni tämä on todella huono uutinen, koska käytin paljon Norwegianin lentoja suhaillessani edestakaisin Suomen ja USA:n välillä. Hinnat olivat edullisia ja varaaminen helppoa. Lentokoneet hienoja uusia Dreamlinereita ja lentoyhteysverkosto oli kattava.
Norwegian varmasti aiheutti myös kilpailupainetta edullisilla hinnoillaan. Salaa vielä toivon Norwegianin palaavan myös USA:n lentojen markkinoille myöhemmin, jos/kun tilanne tämän pandemian osalta paranee. Siihen asti tullaan toimeen muiden yhtiöden lentoyhteyksillä, joista niistäkään ei ehkä tässä vaiheessa kannata vielä kovin paljon arvailla mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

 

Tämä talven 2021 osa blogiani on jonkinlainen ”kehittyvä tarina”, linkit alla:

1. Paluu Atlantin taakse (Matkalla keskellä korona-aikaa) 

2. 10 päivää karanteenissa

3. Sunshine State ja Suomi – Sukkulointia kahden maan välillä

4. Kohti uutta koronakevättä 

5. Matkalla Korona-Suomeen

 

1 kommentti:

  1. Joo. Freedom. Samaa toistui aikaanaan kun olin vaihto-oppilaana Massachusettissa. Jos laitoin turvavyön autossa kiinni, niin heti kysyttiin enkö luota heihin. Sanoin että en luottanut muihin autoilijoihin. Ja miksi eivät käyttäneet turvavöitä. No kun se rajoitti heidän vapautta eli freedomia. Freedomin taakse piiloudutaan. Ilmeisesti freedom vapauttaa myös jokaisen oman "komentokorsun" käyttämisen...
    T: Reijo M

    VastaaPoista

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ YHDYSVALTOIHIN MATKUSTAVILLE

Palataanpa aivan vuoden alkuun… Niin se vuosi vaihtui taas tälläkin kertaa Suomenlinnassa. Ja tämä vuosi alkoi sellaisella säällä, että minu...