maanantai 30. lokakuuta 2023

KOHTI GOTHAM CITYÄ

On taas se aika… jolloin minulla ei ole ollut vielä tapana lähteä minnekään… Olen viime vuosina jättänyt talven poissaoloni pahimpaan talviaikaan ja lähtenyt joulun aikaan tai vähän myöhemmin ja palannut juuri sopivasti kun kevät on ollut jo lähellä. Tällä kertaa lähden jo tähän aikaan vuodesta, erinäisistä henkilökohtaisista syistä. Ja sen jälkeen, joulusta eteenpäin kaikki edessä onkin sitten vielä täysin hämärän peitossa, enkä tiedä miten ja missä tämän tulevan talven vietän. Lähden matkaan juuri ennen Halloweenia ja kaikista USA:ssa viettämistäni kuukausista (yhteensä jo vuosista) vietän nyt Halloweeniä USA:ssa ihan ensimmäistä kertaa! Kaikki muut juhlapäivät siellä on tullut vietettyä jo moneen kertaan. Tänä vuonna olen nyt kolmatta kertaa matkalla Yhdysvaltoihin.

Istun Helsinki-Vantaan lentoasemalla odottelemassa koneen lähtöä. Istun vielä viimeistä kertaa kultapossujäsenyyteeni kuuluvassa loungessa; koska en pysty nykyistä tasoani enää pitämään, ensi kerralla olen jo pudonnut tavallisten kuolevaisten joukkoon ja saan maksaa, jos loungeen haluan. Tosin silver-jäsenenä pääsen sinne edelleen puoleen hintaan. Minulla ei ole mitään hyvää kasvisruokaa vastaan, mutta viime aikoina loungeissa on ollut minun mielestäni pahaa kasvisruokaa. Tällä kertaa ruoka (texmex-kastike ja riisi)  on hyvää ja myös jälkiruokana tarjoiltavat kakut ovat erinomaisia. Kaikkein parasta on kuitenkin tuore, vaalea leipä.

Vielä viikkoa ennen lähtöä minulla ei ollut muuta varmuutta tulevasta, kuin että olin juuri varannut lentoliput Helsingistä New Yorkiin ja Miamista Helsinkiin. Marraskuun alku muutaman New Yorkissa vietetyn päivän jälkeen on edelleen harkinnassa. Tulen nyt joka tapauksessa olemaan muutaman yön New Yorkissa ja sen jälkeen ehkä muutaman yön jossain muualla itärannikolla ja lopun ajasta Floridassa. New Yorkissa minun oli alun perin tarkoitus olla vähän kauemminkin, mutta hotellien hinnat Manhattanilla, tai muussa sopivassa paikassa esimerkiksi Brooklynissa, ovat nousseet aivan hirvittäviksi. Käytännössä hintaan 200€/yö ei saa vielä oikeastaan yhtään mitään sopivalta etäisyydeltä ”keskustasta”. Hinnat lähtevät marraskuun ensimmäisellä viikolla noin 230 eurosta ylöspäin ja viikonloppuna joutuisi maksamaan vielä paljon enemmän! YMCA:n hostellin olisi saanut hieman edullisemmin ja pidin sitä varteenotettavana vaihtoehtona. Siellä yhden hengen huone olisi ollut kohtuullisen edullinen ja sijainti hyvin lähellä Central Parkia ja Columbus Circleä olisi erittäin hyvä.

Nyt olen kuitenkin varannut huoneen ihan oikeasta hotellista hotel.com-sivuston kautta. Hotels.com -sivusto toimii muuten nykyään todella huonosti verrattuna entiseen. Sekä nettisivuilla että varsinkin puhelinsovelluksessa on paljon paikkoja, jotka ei toimi loogisesti tai eivät toimi ehkä lainkaan. Esimerkiksi hakuehdoissa on toimintoja tai rajauksia, jotka eivät toimi tai sitten ne toimivat todella kummallisesti. Myöskään maantieteellinen paikkahaku ei toimi: tuloksiin tulee kymmenien kilometrien päässä haetusta paikasta olevia vaihtoehtoja. Lisäksi hinnat heittelevät samalla tavoin kuin lentohauissa. Kun nyt hain hotellia New Yorkista, peruin varaukseni moneen kertaan ja vaihdoin hotellia tai huoneeni hintaa kun ne laskivat lähtöpäivän lähestyessä. Varasin lopulta huoneen neljä kertaa, neljästä eri hotellista ja peruin niistä kolme ensimmäistä. Kokemukseni perusteella sanoisin, että ensimmäisellä haulla ei pitäisi varata vielä mitään. Vasta toisella ja kolmannella haulla aloin nähdä hieman edullisempia hotelleja.

Lähes joka kerta Finnairin kanssa saa tapella jostakin. Olen lentänyt Finnairilla paljon ja noin ¾ matkoista on ollut sellaisia, että ainakin jonkun asian kanssa on ollut ongelmia. Yleensä (95%) ongelma on ollut nettivujen tai puhelinsovelluksen toimimattomuudessa. Ja kun Finnairin kanssa on ongelmia, niiden ratkaiseminen on lähes mahdotonta. Heihin ei yksinkertaisesti tahdo saada yhteyttä millään järkevällä tavalla. Nyt minulle kävi niin, että Finnair Plus -jäsensivuillani netissä ja puhelinsovelluksessa oli ristiriitaisia tietoja. Minulla on edelleen voimassa Finnairin Gold-jäsenyys (One World Sapphire) tämän kuun loppuun asti, mutta jäsenetuni näyttivät jo osittain pudonneen Silver tasolle ja osittain jopa sen alle. Finnairin Sisu-botti on yksi typerimpiä keksintöjä maan päällä. On ongelmasi mikä tahansa ja kysyitpä tässä chatissa mitä tahansa, tuo tyhmistä tyhmin botti tyrkyttää sinulle FAQ-vastauksia yhä uudestaan ja uudestaan ja mihinkään muuhun se ei kykene. No. tällä kertaa ongelmani oli Plus-palveluongelma, joten pystyin lähettämään palautteen liittyen plus-ohjelmaan ja sitä kautta sain terveiseni perille. Asia korjaantui parin päivän sisällä, mutta vastaus tuli sähköpostiini vasta noin kahden viikon päästä! Kiitos kuitenkin vastauksesta. Asiat ovat nyt selvinneet parhain päin.

Nyt olen siis matkalla kohti Gotham Cityä. Minulla on hieman reilun 700 euron hintaiset Finnairin non-stop lentoliput väleille Helsinki – New York City ja Miami – Helsinki. Tämän lisäksi minulla on varattuna kolme ensimmäistä hotelliyötä Manhattanilta ja lopulta, käytettyäni yhden hotels.comin halvan palkintoyön, yhden yön hinnaksi tuli hieman alla 200 dollaria. Hotelli on Holiday Inn Chelseassa Manhattanilla, erittäin hyvässä paikassa ja huoneen hintaa kuuluu, harvinaista kyllä, myös aamiainen. Aamiainen on nyt yksi ratkaiseva tekijä: minulla on nyt liian vähän aikaa New Yorkissa ja säästän aikaa kun minun ei tarvitse lähteä etsiskelemään aamiaista jostain. Voin syödä hotellilla ja lähteä sitten jonnekin, mitä ikinä nyt päätänkin tehdä (on minulla muutama ajatus).

Kun saavun tänään John F. Kennedyn lentokentälle New Yorkiin hankkiudun jollakin konstilla Manhattanille. Matka on pitkä ja säästääkseni aikaa tulen todennäköisesti jättämään väliin yhdistelmän AirTrain ja subway ja otan todennäköisesti keltaisen taksin ja maksan vakiohinnan (flat rate) Manhattanille. Kun olen päässyt hotellille, tutkailen mitä kello on ja millainen on vireystilani. Jos kello ei ole liian paljon ja jos vielä jaksan, aion lähteä The Bowery Electric -baariin heidän perinteiseen Halloween Tribute to the Cramps tilaisuuteen, jossa esiintyy valtava määrä muusikoita yhdessä tuo nimen mukaisen otsikon alla. Jos olen väsynyt, menen nukkumaan ja aloitan kierrokseni kaupungissa vasta aamulla.

Kolmen New Yorkin yön jälkeen matka eteenpäin on edelleen arvoitus. Arvoitus, josta on muodostumassa pieni ongelma. New Yorkiin en enää voi jäädä pitemmäksi aikaa, koska viikonlopun hotellihinnat ovat pilvissä! Aivan järkyttävän kallista ja missään edullisemmissa paikoissa ei enää ole tilaa. Kakkosvaihtoehtoni on ollut Washington D.C. ja sieltä näyttäisi vielä löytyvän hyvinkin kohtuuhintaisia hotelleja, mutta tämän vaihtoehdon ongelmaksi on muodostumassa kalliit junaliput ja lennot. Junalippujen hinnat ovat nyt viikon sisällä ottaneet ison harppauksen ylöspäin. Kun viime viikolla olisin vielä saanut liput hintaa $80.00 on hinta nyt halvimmillaan noin $130.00 niissä junissa, jotka kulkevat ihmisten aikaan… Kolmosvaihtoehto on New Orleans Louisianassa ja se on nyt nousemassa hyvinkin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Mutta joka tapauksessa: minulla ei nyt vielä ole aavistustakaan minne suuntaan torstaina 2.11., mutta eiköhän se ennen sitä (tai viimeistään silloin) selviä…

Nyt tunnen pitkästä aikaa olevani ihan oikeasti lomalla. Olen tehnyt kovasti töistä tänä syksynä ja työ on ollut taas haastavaa ja jonkin verran stressaavaakin ja nyt tuntuu hyvältä kun saa vetää vähän aikaa henkeä. Tämä syksy on kuitenkin näyttänyt minulle sen, että aivan kuten ennenkin, tulen varmasti vielä jatkossakin löytämään itseni milloin mistäkin kummallisista ja erikoisista paikoista ja tilanteista. Seikkailut ovat jatkuneet kuten ennenkin, mutta vain satunnaisesti, mutta nyt näyttää siltä, että tahti on taas kiihtymässä.

Pian on aika nousta koneeseen. Edessä yhdeksän tunnin lento Pohjoisen Atlantin yli Kanadan ilmatilaan ja siitä edelleen kohti New Yorkia. Seuraavat uutiset sitten sieltä. 




VIIMEISIMMÄT KIRJOITUKSET TÄSSÄ BLOGISSA:

 VALOKUVAT YMS.:

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ YHDYSVALTOIHIN MATKUSTAVILLE

Palataanpa aivan vuoden alkuun… Niin se vuosi vaihtui taas tälläkin kertaa Suomenlinnassa. Ja tämä vuosi alkoi sellaisella säällä, että minu...