lauantai 5. tammikuuta 2019

JOULUN VENEPARAATI


Tulin USA:sta Suomeen 17.12. eli noin viikkoa ennen joulua. Jet lagilta olen nyt tällä kertaa onnistunut välttymään täysin. Se tosin johtuu siitä, että olen elänyt koko paluuni jälkeisen ajan jotakuinkin USA:n itärannikon ajassa... Lähes kolme viikkoa on kulunut niin, että olen ollut hereillä aamuyöhön asti ja nukkunut sitten vastaavasti iltapäivään asti. Työ oli hyvä jet lagin nopeuttaja: kun pakottautui töihin heti tänne Suomeen matkustamista seuraavana päivänä, siinä joutui pakottautumaan elämiseen Suomen ajassa ja jet lag meni nopeammin ohi. Nyt tällä kerralla en siis tosiaan ole varsinaisesti päässyt vielä edes siihen jet lagin tai aikaeron tasaamisen alkamiseen asti.

(Kuvat voi suurentaa klikkaamalla.)
Tulen pian palaamaan taas takaisin USA:n puolelle ja viipymään siellä jonkin aikaa. Tänä vuonna edessä on useampiakin asioita, jotka pakottavat minut viettämään paljon aikaa myös Suomessa, mutta mahdollisimman paljon aion olla jossain ihan muualla eli enimmäkseen USA:ssa, mutta ehkä myös ihan jossain muualla. Elämä tulee olemaan jonkin verran tasapainoilua olemisen ja elämisen osalta, laskelmointia ja paikan vaihtamista oikeassa suhteessa, mutta toivon sellaisen kultaisen keskitien löytyvän tässä asiassa ja toivon sen menevän mahdollisimman kuvuttomasti ja helposti, vaikka jotkin asiat melko sekavalta vielä vaikuttavatkin. Juuri alkaneelle vuodelle 2019 on normaalin USA:n ja Suomen välin matkaamisen lisäksi olemassa jo jonkinlaisia muitakin matkasuunnitelmia. Mitään tarkkoja suunnitelmia ei ole vielä olemassa ja vasta aika näyttää miten ne alustavat suunnitelmat toteutuvat, mutta luvassa on siis ehkä myös jotakin muuta kuin pelkkää Floridan ja Suomen välillä sukkulointia.

Ensimmäinen alustavissa suunnitelmissa oleva tapahtuma on NHRA:n Gatornationals -Drag Race kilpailut Floridan Gainesvillessa. Tähän mahdolliseen reissuun vaikuttaa jonkin verran myös eräs perheeseen liittyvä tapahtuman Orlandon lähistöllä maaliskuun lopussa. Tämä mahdollinen kahden päivän tapahtuma ohjaa pikkuisen myös suunniteltua Gainesvillen reissua. Ajatuksena on joka tapauksessa ajella West Palm Beachilta ensin Orlandoon ja siitä vielä toinen samanmoinen matka pohjoiseen Gainesvilleen. Gainesvillessä tarkoituksena on käydä katsomassa NHRA:n kiihdytyskilpailujen Floridan osakilpailu. Tämä Gatornationals nimellä tunnettu tapahtuma järjestetään nelipäiväisenä joka vuosi maaliskuussa. Tänä vuonna kilpailu on 50-vuotis juhlakilpailu. Meidän ajatuksenamme on viipyä paikallla 1-2 päivää. Tästä olisi vielä tarkoituksena jatkaa edelleen drag race -teemalla ja käydä vierailemassa Ocalassa Don Garlitsin Museum of Drag Racingissa. Myös käväisy historiallisessa St Augustinen kaupungissa tuolla samalla reissulla on ollut ajatuksissa.

Toinen alustavasti ajatuksissa ollut matkatapahtuma on (jälleen kerran) Italia loppukesällä 2019. Pääkohde tulisi olemaan Senigallian valtava 12-päiväinen 40- ja 50-luvun musiikkifestivaali ”Summmer Jamboree”, joka järjestetään nyt jo 20 kertaa. Itse olen ollut mukana tapahtumassa jo kolme kertaa. Tämä tapahtuma kerää pieneen italialaiskaupunkiin joka vuosi kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tapahtuman suuresta suosiosta johtuen olemme tehneet pikku valmisteluja etukäteen: olemme jo varanneet hotellihuoneen aivan Senigallian keskustasta neljäksi päiväksi. Koska muuta suunnitelmaa matkan toteuttamiseksi ei vielä ole, on huone vaattu hotellista, jossa varauksen voi peruuttaa veloituksetta ensimmäiseen yöpymispäivään asti. Senigalian Summer jamboree olisi siis ehdottomasti se matkan ykkössyy, mutta muustakin on keskusteltu. Matka saattaisi alkaa joko lentämällä Pisaan tai Nizzaan ja tuolla tärkein kohde olisi (Pisan ja/tai Nizzan) lisäksi Ligurian rannikko ja Cinque Terre. Viisi rannikkokaupunkia olisi tarkoitus nähdä osittain junan avulla ja osittain vuoristopolkuja vaeltaen. Tuolta matka voisi jatkua junalla Pisan kautta Firenzeen ja sieltä edelleen Bolognan kautta Senigalliaan. Matkan varrelle osuisi mukavasti myös San Marinon kääpiövaltio. Paluu Suomeen voisi olla Rooman kautta. Tällaista kesälomareissua olemme hieman mielessämme suunnitelleet, mutta hotellivarausta lukuun ottamatta mitään muuta ei sen eteen ole vielä tehty. Tärkein menoa mahdollisesti rajoittava tekijä on vanha tuttu: raha.

Myös vuoden 2019 joulu on tarkoitus viettää USA:ssa hieman isommalla joukolla. Tämä on kuitenkin vasta hyvin alustava suunnitelma tai oikeastaan vielä minkäänlainen suunnitelma, vaan pelkkä mieleen tullut ajatus. Tämä ajatus saattaa kuitenkin jo nyt vaikuttaa muihin asioihin tänä vuonna ja se on osa jonkinlaista (hyvin hataraa) alustavaa suunnitelmakehystä kyhättäessä. Nyt palaan kuitenkin viime vuoden joulukuuhun ja Palm Beachin piirikunnassa järjestettyyn jouluiseen veneparaatiin.

-----------------------------------------------------------

Olemme käyneet jo perjantaina ostamassa jotain pientä rekvisiittaa viikonlopun veneparaatia varten ja ”perheen veneenomistajat” ovat aloittaneet valmistelut jo paljon aiemmin. Tapaamme Riviera Beachin venerannassa, jossa vene on jo nostettu alas korkealta ”hyllyltä”, jossa veneitä on viidessä kerroksessa päällekkäin. Jatkamme juhlavalmisteluja laituriin kiinnitetyssä veneessä. Muovikuusia ja koristeita, useita kymmeniä metrejä jouluvaloja, koristelahjoja, piparminttutankoja ja muita joulukoristeita kaivetaan esiin isosta suv:sta ja ne asetellaan tarkkaan harkituille paikoille veneeseen. Lopuksi viritellään vielä sähköjohdot ja tankataan keulaan nostettu agregaatti. Kaikki toimii, tai ainakin melkein kaikki, mutta nyt on pakko lähteä liikkeelle. Veneparaatin lähtöpaikalle on jonkin verran matkaa ja aika meni todella tiukille valmistelujen kanssa.

Palm Beach Holiday Boat Parade eli joulun veneparaati käynnistyy lauantaina, joulukuun ensimmäisenä päivänä illalla klo 6.00pm Lake Worth Lagoonin (osa Intracoastal Waterwayta) pohjoispäässä North Palm Beachin puolella. Veneet ajavat jonossa leveän Intracoastalin puolelta luoteen suuntaan kulkevaan melko leveään kanaaliin ja tässä kanaalissa ajetaan jonossa aina Jupiteriin asti. Alkuhässäkkä jää mieleen melko kaoottisena tapahtumana, kun 60 venettä yrittää löytää paikkansa jo kovaa vauhtia pimentyvässä ilmassa. Muutenkin on pakko todeta, että tästä muuten niin mukavasta tapahtumasta oli paikoitellen joulumieli ja myös hyvät merimiestavat kaukana, kun kiukkuiset veneilijät yrittivät komentaa toisaan ja arvostella muiden vesilläliikkumistaitoa. Se oli silmiinpistävä seikka, mutta se vastaa ehkä hyvin nykypäivän käyttäytymistä esimerkiksi liikenteessä tai sosiaalisessa mediassa. Sen verran kauan olen tosin itsekin ollut veneilijä ja puuhastellut veneilijöiden kanssa, etteivät veneilijöiden huonot tavat nyt muutenkaan minulle mikään yllätys ole...

Ensimmäisenä reitin varrella alitetaan, tai oikeastaan ohitetaan (kaikki nostosillat matkan varrelta on avattu paraatia varten), North Palm Beachin puolella oleva Highway US1:n silta. Tällä sillalla on myös arvosteluraati, joten pistämme tietenkin parastamme veneen kannella ohittaessamme sillan. Olemme pukeutuneen Grinch ja Whoville -teemalla ja minun osani on hikoilla Mr. Grinch-asussa. Jonkin matkan päässä kanaali kaareutuu oikealle, lähes suoraan kohti pohjoista. Saavumme Palm Beach Gardensin puolelle ja ohitamme PGA Boulevardin sillan. Niin silloilla kuin rannoillakin on valtavasti katsojia. Monissa paikoissa emme pimeydestä johtuen näe heitä lainkaan, mutta kuulemme huudot ja välillä myös aplodit ja vihellykset. Välillä pistämme veneen peräkannella tanssiksi ja toisinaan saamme tästä myös palautteena raikuvat aplodit. Jatkamme matkaa edelleen kohti pohjoista ja saavumme Juno Beachin kaupungin alueelle. Ohitamme Donald Ross Roadin sillan ja tulemme Juno Dunesin luonnonpuiston alueelle. Tässä kohdassa oikealla puolellamme on iso asumaton ja pimeä alue. Seuraavaksi saavumme Jupiteriin ja Indiantown Roadin auki oleva silta jää taaksemme. Lopulta tulemme leveälle Loxahatchee-joelle, käännymme jyrkästi oikealle kohti itää ja ohitamme jälleen Highway US1:n Jupiterissa olevan sillan. Nyt olemme Jupiter Inletissä ja edessämme on Atlantin Valtameri. On aika kääntyä takaisin. Virallisesti veneparaati päättyy osaltamme tähän, mutta meidän pitää ajaa vielä sama matka takaisin etelään. Yhteen suuntaan eli Intracoastalilta Loxahatchee Riverille Jupiteriin matkaa kertyi melko tarkkaan 15 kilometriä eli noin 8 merimailia.

Veneparaatin ja myöhäiseen venyneen kotiinpaluun jälkeen vietämme hyvin rauhallisen sunnuntain. Tietyistä ”perhejärjestelyistä” johtuen odottelemme kotona iltapäivään ja lähdemme sitten liikkeelle. Ajelemme Juno Beachin puolelle tarkoituksenamme käydä patikoimassa vähän pitempi kävelylenkki pitkillä poluilla Juno Dunesin luonnonpuistossa. Jostain syystä alueen pysäköintipaikka on suljettu ja me päätämme tämän alueen sijaan mennä Highway US1:n toisella puolella oleville saman alueen lyhyemmille poluille. Meille molemmille tämä Loggerheadin kilpikonnasairaalan luota lähtevä polku on uusi kokemus. Kävelemme alkumatkan päällystettyä polkua hyvin vaihtelevassa maisemassa, käymme välillä hiekkapolkuja pitkin merenrannalla A1A-tien itäpuolella ja palaamme sitten takaisin lähtöpaikkaan. Matkan varrella on kovin monenlaista kiehtovaa kasvillisuutta, mutta yhtä käärmettä lukuun ottamatta emme näe muita eläimiä. Käärmekin on niin vikkelä, että en ehdi ottaa edes valokuvaa siitä.

Juno Dunesin luontoalueelta ajelemme vielä muutaman mailin pohjoiseen ja käymme kävelyllä Jupiterin pikkuisessa keskustassa. Minulle tämä on ensimmäinen kerta täällä jalan ja olen yllättynyt nähdessäni tämän hyvin siistin (melkeinpä ylisiistin) alueen. Muutaman korttelin kokoinen keskusta on hyvin kaupunkimainen ja täällä on paljon hienoja pikku liikkeitä ja taide näyttää olevan suosiossa. Tänään rantakadulla on myös jonkinlainen joulumarkkinatapahtuma käynnissä, mutta aivan kuin aiemmin Riviera Beachilla, paikalla on lähinnä myyjiä, jotka juttelevat keskenään. Myyntikojujen takana kanaalin rannalla ihastellemme pitkään upeaa mangrove-puistoa ja kävelemme vielä Indiantown Roadin sillan alle katsomaan kanaalia. Pikku kävelyretkemme jälkeen palailemme kotikulmille ja käymme vielä ennen kotiinpaluuta ruokaostoksilla läheisessä Aldi-kaupassa. Tämä saksalainen ketju muistuttaa hyvin paljon Lidliä ja annan kyllä tälle kaupalle vahvan suosituksen: käykää ostoksilla, jos olette USA:ssa ja tällainen eteenne sattuu.

Valokuvia: Palm Beach Holiday Boat Parade 
Valokuvia 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ YHDYSVALTOIHIN MATKUSTAVILLE

Palataanpa aivan vuoden alkuun… Niin se vuosi vaihtui taas tälläkin kertaa Suomenlinnassa. Ja tämä vuosi alkoi sellaisella säällä, että minu...