keskiviikko 1. helmikuuta 2017

SHOPPAILUPARATIISI

FRAGMENTTEJA: SHOPPAILUPARATIISI

Lyhyitä, vanhoja katkelmia sieltä täältä... Tällä kerralla aiheesta, jossa en väittää olevani millään tavalla asiantuntija... Kirjoitttelen siitä siis vain ihan tavallisen ostoksillakävijän näkökulmasta.

Kun minä olen nähnyt kiireisen ja usein ruuhkaisen Expressway Interstate I-95:n ja kahdeksankaistaisen Palm Beach Lakes Boulevardin kulmassa olevan valtavan Palm Beach Mallin ensimmäisen kerran, se oli hylätty ja ränsistynyt vanha ostoskeskus, jonka narkkarit ja muu hyvinkin epämääräinen jengi oli valloittanut. Se oli ankean harmaa ja rähjäinen ja suoraan sanoen pelottavan näköinen paikka. Nyt kun käyn ensimmäisen kerran uudistuneessa ostoskeskuksessa olen todella ilahtunut siitä, kuinka viihtyisä siitä on tehty. Se ei ole enää tavallinen Mall, vaan outlet-myymälöitä täynnä oleva ostosalue. Nimikin on vaihtunut ja nykyinen nimi on ”Palm Beach Outlets Mall”. Lukuisien myymälöiden lisäksi alue on mukava ihan vaan oleskeluun tai vaikkapa syömiseen. On mukava nähdä, kuinka kaupunkilaisille, ohikulkijoille ja turisteille on saatu rakennettua näin mukava alue, entisen ”gheton” tilalle. Olen ilahtunut myös siitä, että päästäkseen isoon ostoskeskukseen enää ei ole pakko lähteä Sawgrass Millsiin Ft Lauderdaleen, koska nyt viiden minuutin matkan päästä löytyy monia samoja liikkeitä kuin Sawgrassista, joka on yksi USA:n suurimmista ostoskeskuksista.

En viivy ensimmäisellä käynnillä kauaa, enkä osta mitään, mutta palaan varmasti pian. Käyn katsomassa kenkiä Conversen myymälässä ja teen pikaisen hintatarkastelun. Varrelliset Converset maksavat täällä nyt 35 dollarista eli tämän hetken (todella huonolla) kurssilla noin 29 erosta ylöspäin. Näistä kaikkein halvimmista en löydä itselleni kelpaavista malleista sopivia kokoja, mutta hintaluokasta 45-55 dollaria (37-46 euroa) alkaisi jo löytyä minullekin sopivia. Tiedän Converseja löytyvän vielä halvemmallakin sekä näistä Conversen myymälöistä, että ylijäämävarastoja myyvistä liikeistä, kuten Marshall's ja Ross. Hyvällä tuurilla Converset voi löytää 20-25 eurolla. Käyn katsomassa hintoja myös Leviksen myymälässä. Leviksen 501- farkut maksavat 35 dollaria (vajaat 30 euroa), jos niitä ostaa kaksi paria. Leviksiä saa täältä siis kolme paria samalla hinnalla kuin Suomesta saa yhden parin! Ja vielä voi mennä kahville tai syömäänkin samalla erahalla... Jälleen kerran herää kysymys, mistä Suomessa myytävien vastaavien tuotteiden poskettomat hinnat muodostuvat…

Jotain ostoksia olen tehnyt Walmartissa jo heti ensimmäisinä päivinä. Lähinnä jotain pientä, mitä täällä tarvitsen. Löydän Walmartista myös miesten vaateosaston alennustangoista parikin hyvää paitaa, jotka kokonsa ja tyylinsä puolesta sopisivat pojalleni. Minulle kaikki hienot Walmartin paidat ovat liian isoja. Yhden lyhythihaisen kauluspaidan jo tuliaisiksi pojalleni ostankin ja sen hinta on 19 dollaria (16 euroa). Tuollaisia 50-luvun kuosia muistuttavia kaksivärisiä kauluspaitoja ei ensinnäkään saa mistään Suomesta ja jos saisikin, hinta olisi varmasti vähintään kaksin- tai kolminkertainen. Parista Searsin tavaratalosta löydänkin sitten niin paljon mieleisiäni paitoja, että minun on kolmen paidan jälkeen jo lopetettava shoppailu. Ostan myös Levikseni Searsilta, vaikka ne ovatkin pari dollaria kalliimmat kuin Leviksen kaupassa Palm Beach Outletissa.

Ensimmäisten päivien jälkeen en sitten käykään pitkään aikaan shoppailemassa oikeastaan muuta kuin ruokaa ja joitakin tarvikkeita kotiin Publixista ja Walmartista. Palm Beach Outletsin lisäksi läheltä West Palmia löytyy pari muuta melko isoa ostoskeskusta: Gardens Mall Palm Beach Gardensin kaupungin alueelta ja Mall at Wellington Green Wellingtonin kaupungin alueelta. Käväisen molemmissa paikoissa matkani aikana, mutta tällä kertaa käyn lähinnä kävelemässä käytävillä ostamatta mitään. Ostospaikkoja Palm Beach Countyn alueelta löytyy aivan käsittämätön määrä: niitä on kaupunkien pienillä keskusta-alueilla, kaupunkien laitamilla ja aivan kaikkialla isojen katujen varsilla. Välillä ihmettelen, miten näihin kaikkiin tuhansiin liikkeisiin riittää asiakkaita. Vaatteita ja kenkiä löytyy lähes rajaton valikoima ja hinnat ovat edullisia. Näitä kahta ”artikkelia” varten itselläni on aina matkalla mukana lähes tyhjä matkalaukku. Myös elektroniikka on osittain halvempaa kuin Suomessa, mutta sitä en itse lähtisi USA:sta hakemaan, koska vastaavia laitteita saa Suomesta lähes samalla hinnalla ja joskus jopa halvemmalla. Myös takuuasiat kannattaa varmistaa ja huomioida esimerkiksi USA:ssa käytössä oleva erilainen sähköpistoke ja 110 voltin verkkovirta.

Eräänä päivänä poikkean myös US1 Highwayn varrella olevassa ”World Thrift Shopissa”. Tämän paikan löysimme reilu vuosi sitten ja se on ehkä paras kirpputorimyymälä, missä olen koskaan käynyt. Tavara on hyvälaatuista ja sitä on paljon. Tarjolla on kaikkea vaatteista kodinkoneisiin ja huonekaluihin ja kaikki on asetettu siististi ja selkeästi esille. Minulla on tarkoitus käydä katsomassa myös asuntoni lähellä oleva thrift shop, mutta se jää seuraavaan kertaan. Kirpputoreilta olemme ostaneet matkoillamme jonkin verran vaatteita, koriste-esineitä ja viime reissulla myös ison lipaston makuuhuoneeseen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti