keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Kiehtova luonto

Floridan ilmasto on etelässä trooppinen ja pohjoisessa subtrooppinen. Tuo asia vaikuttaa valtavasti alueen luontoon; eläimiin ja kasveihin ja jos otetaan mukaan luontoon myös sää, niin sekin on kovin erilainen kuin täällä pohjoisen perukoilla. Talvet ovat melko kuivia ja lämpimiä, kesällä sataa enemmän ja kesän alusta syksyn loppuun asti vallitsee hurrikaanikausi. Talvikuukausina alueella voi kehittyä tornadoja ja Floridassa myös salamoi eittäin paljon. Ilman kosteus on huomattavan suuri ja se on yksi niitä asioita, minkä turisti yleensä ensimmäisenä huomaa astuessaan ulos ilmastoidusta lentokenttäterminaalista: mukavalta tuntuva kosteus ja lämpö! Mutta kuitenkin ennen kaikkea: Florida on the Sunshine State, auringonpaisteen osavaltio.

Hurrikaanikauden päätteeksi tänä vuonna Luontoäiti näytti vielä voimiaan Sandy-myrskyn muodossa. Tuo trooppisena myrskynä Karibialta USA:n suuntaan siirtynyt myrsky voimistui pyörremyrskyksi, hurrikaaniksi ja jonkin aikaa seurasin pienellä jännityksellä kun se lähestyi Floridaa. Onneksi säätieteilijöiden ennustukset pitivät paikaansa ja se ohitti Floridan kulkien kaukana merellä. Sandy ehti tehdä pahaa tuhoa jo Karibialla, mutta se iski vielä pahempana USA:n itärannikon pohjoisosiin.

Ihan mielenkiinnosta seurasin Virgin Atlanticin lentotietoja Sandy-myrskyn rantautumisillalta. Minua kiinnosti tietää lennetäänkö se lento, jolla olemme kaksi kertaa palanneet USA:sta vai estääkö hurrikaani myös Floridan ja Euroopan väliset lennot kuten se esti lennot USA:n koillisosiin. Mikäli Flight Aware- sivuston Live Flight Tracker pitivät paikkaansa, lento lennettiin, mutta hieman poikkeuksellisella reitillä: kone lensi koko alkumatkan pohjoiseen USA:n mantereen päällä, eikä mennyt meren päälle lainkaan. Vasta New Yorkin pohjoispuolella se suuntasi meren yli kohti Lontoota ja suoran 4422 mailin sijaan lentomatka oli 4672 mailia. Aikaa matkaan laskettiin kuluvan 8h 13min eli noin puoli tuntia enemmän kuin silloin, kun me tulimme samalla lennolla Lontooseen ja yli tunti enemmän kuin viime helmikuussa.

Katselin tässä muuten eräänä iltana Yle Teemalta Prisma Studiota, jossa aiheena oli lentopelko. Tuosta ohjelmasta jäin mieleen muutama yksityiskohta: Ohjelmassa esitettiin tilastoja, joiden mukaan viime vuonna 2,7 miljoonasta lennosta vain yksi päättyi onnettomuuteen. Tilastotietojen perusteella oli myös laskettu, että ihminen voisi tilastojen valossa lentää joka päivä 38 000 vuotta ilman onnettomuutta! Lentäminen siis on todellakin turvallista ja ohjelman esittämä väittämä, että ihmisten pitäisi pelätä joitakin aivan muita asioita kuin lentämistä pitää varmasti paikkaansa. Kun ohjelmassa puhuttiin lentämisen tekniikasta, siinä mainittiin myös, että juuri tuollaisen yllä mainitun Boeing B747-koneen eli Jumbojetin siivet kestävät liikettä, jossa siipien kärjet taipuvat kuusi metriä ylös ja kuusi metriä alas eli koneen siipien liikevara on 12 metriä!

Vaikka jo eksyinkin hieman sivuun luontoaiheesta, ajattelin tällä kertaa siis kirjoitella tähän blogiin muutaman sanan luonnosta. Olen jo vanhassa matkablogissa kirjoittanut jotakin Floridan luonnosta, mutta nyt vielä muutama sana lisää. En ole biologi, enkä muutenkaan mitenkään aktiivinen tai syvästi asiaan perhtynyt luontoharrastaja, vaan kirjoitan tästä aiheesta ihan tavallisena kulkijana.

USA ja Florida ei ole pelkästään suuria kaupunkeja ja leveitä moottoriteitä. Se ei ole pelkästään katkeamattomia kaupunkien ketjuja, joissa kaupungit vaihtuvat huomaamatta toisiksi. Se ei ole pelkästään suuria ostoskeskuksia tai korkeita taloja (Florida on itse asiassa hyvin matalasti rakennettu). Ihmisasutus on Floridassa keskittynyt kapeille rannikkokaistaleille ja loppu onkin sitten jotain ihan muuta... USA ja Florida on myös vaihtelevaa ja uskomattoman monipuolista luontoa; kasveja ja elämiä, joiden lajien kirjo on todella valtava. Floridasta hyvin suuri osa on edelleen täysin luonnontilassa. Ja teemapuistojen lisäksi USA on myös kansallispuistojen, luonnonpuistojen, retkeilypuistojen ja vaikka minkälaisten puistojen luvattu maa...

Floridan kasvillisuus on rehevää ja poikkeaa huomattavasti Suomen kasvillisuudesta. Tietysti peräpohjolan turisti kiinnittää ensimmäiseksi palmuihin, joita on kymmeniä eri lajeja ja joita kasvaa lähes kaikkialla. Toinen helposti erottuva puu on mangrove erikoisine juurineen ja niitäkin on helppo löytää eri puolilta Floridaa. Tietysti myös appelsiini ja lime- viljelmät on helppo huomata teiden varsilla. Suurta osaa Evergladesin suoalueesta ja samalla koko Floridan keskiosista peittää matalassa vedessä kasvava Sawgrass: kolmikulmainen, terävä "saharuoho". Myös erilaisiin Suomessa ikkunalaudoilla kukkakruukuissa kasvatettaviin kasveihin törmää usein jättiversioina luonnossa. Kasveista en osaa kovin paljon kertoa, en ainakaan vielä. Minä vain katselen niitä ja ihmettelen niitä ja nautin luonnon vihreydestä ja kaikista väreistä.

Elämistä eksoottisimpia ovat ehkä Floridan pantterit, joita elää enää vain hyvin pieni määrä niemimaan keskiosissa. Kilpikonnia sen sijaan on enemmän ja niitä on myös useita lajeja pienistä maalla elävistä suuriin merikilpikonniin. Munimisaikaan kilpikonnat kömpivät yön pimeydessä hiekkarannoille munimaan ja monessa paikassa tähän aikaan himmennetään rannan katuvalaistus, jotta kilpikonnat löytäisivät taas tiensä takaisin mereen. Kolmantena eksoottisena eläimenä voisi mainita vaikkapa manaatin, hellyyttävän kömpelön ja ison merilehmän. Niitäkin voi hyvällä tuurilla nähdä siellä täällä meren rannoilla matalissa vesissä.

Vaarallisiakin eläimiä löytyy: meressä on tietysti haita ja ehkä tavallisempi ja vähemmän vaarallinen on Portugalin sotalaiva, meduusalaji, joita kovalla tuulella ajautuu paljonkin rannoille. Hait onneksi yleensä karttavat ihmistä ja pysyvät kauempana merellä, mutta huonolla tuurilla meressä voi törmätä meduusan poltinlonkeroihin. Maalla elää neljä myrkyllistä käärmelajia, joista kaksi kaksi on erilaisia kalkkarokäärmeitä. Myös skorpioneja voi nähdä silloin tällöin. Käärmeet pysyttelevät enimmäkseen pois ihmisasutusten läheltä, mutta ison mustan skorpionin olen onnistunut näkemään hotellin terassilla. Myös isoja kuristajakäärmeitä löytyy ainakin Evergladesin suoalueelta, joskaan ne eivät ole ihmisille vaarallisia. Osa käärmeistä on levinnyt Floridan luontoon ihmisten heitettyä kotieläimensä pois ja alkuperäiseen lajistoon kuulumattomina ne ovat haitallisia harventaessaan luonnosta muita eläimiä ja vallatessaan elintilaa.

Linnuista itselleni on jäänyt mieleen parhaiten valtavat pelikaanit ja haikarat, ibis-linnut, papukaijat ja merkillinen anhinga-lintu, joka vedessä uituaan ripustaa itsensä puun oksalle kuivumaan... Viime reissulla seurailin pitkän aikaa hiekkarannalla aivan rannas tuntumassa saalistavaa mahtavaa merisääskeä. Kuin syöksypommittaja se sukelsi silloin tällöin korkealta alas mereen sopivan kalan nähdessään. Tuolla samalla rannalla vieressämme tepasteli iso valkoinen haikara ja silloin tällöin meren yllä lensi isoja pelikaaneja. Hassun näköisiä ibis-lintuja voi nähdä usein jopa oman asuntoni pihamaalla ja jalkakäytävillä ja asunnon edessä olevalla lammella näkee usein erilaisia ja eri värisiä haikaroita. Puissa roikkuvia anhinga-luntuja olen nähnyt paljon Evergladesissa.

Yhden Floridan tärkeimmän asukkaan jätin tämän lyhyen listani viimeiseksi: alligaattori. Alligaattoreita arvellaan elävän Floridan alueella lähes kaksi miljoonaa yksilöä! Itsekin olen nähnyt useita ihan luonnossa omassa elinympäristössään. Kun vuoden 2005 lopulla ajoimme Tamiami Trailia pitkin Evergladesin läpi, laski poikani auton ikkunasta 97 alligaattoria tien pientareella vajaan sadan kilometrin matkalla ja lisäksi niitä oli levähdysalueella aivan vieressämme.Lähempänä Floridan keskisosien asumattomia alueita alligaattoreita voi nähdä jopa golf-kentillä tai talojen pihoilla.

Floridasta löytyy siis valtava määrä erilaisia kansallispuistoja kävelypolkuineen ja piknik-alueineen. Myös erilaisia, lähinnä Floridan eläimiin erikoistuneita eläintarhoja ja eläinsuojelualueita ja muita vastaavia on siellä täällä. Osavaltion alueelta löytyy myös monia tiettyjen eläinlajien suojeluun ja hoitoon erikoistuneita laitoksia ja siellä voi törmätä vaikkapa kilpikonnasairaalaan, jolla on oma kilpikonna-ambulanssi ja myös manaateille sekä isoille ja pienille valaille löytyy omia hoivapaikkojaan.

Itse olen nähnyt Disney Worldin kolmeen kertaan, Kennedyn avaruuskeskuksen kahteen kertaan, Miamin Seaquariumin kahteen kertaan. Olen nähnyt monet kaupungit, hiekkarannat ja ostoskeskukset. Nyt jatkossa yksi asia, mitä haluan nähdä enemmän ja mitä haluan oppia ymmärtämän paremmin on Floridan luonto ja etenkin Evergladesin rämealue eksoottisine eläimineen ja ihmeellisine kasveineen. Niihin pääsee onneksi tutustumaan lähemmin hyvinkin helposti monessakin paikassa ja kuitenkaan ei tarvitse lähteä millekään vaaralliselle extreme-reissulle. Alueilta löytyy paljon turvallisia patikointipolkuj ja kävelysiltoja ja hyvin opastettuja reittejä. Myös pyöräreittejä löytyy monista paikoista.

Sain jokin aika sitten postitse kiinteistöverolapun USA:sta. Kun luin tarkkaa erittelyä siitä, mihin veroni menee dollarien ja senttien tarkkuudella, minusta oli hauska huomata, että esimerkiksi vedenottoalueiden lisäksi sillä katetaan myös Evergladesin luonnon ylläpitoa ja osallistun nyt siten Floridan luonnon hoitamiseen itsekin omalla pienellä panoksellani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

QUE SERA, SERA - OSA.1 (SISILIA, ITALIA, 2024)

1. PÄIVÄ   Yön viimeisessä lautassa Suomenlinnasta kaupunkiin ei ole paljon matkustajia. Itseasiassa minä olen ainoa matkustaja. Ulkona ilma...